– Hvorfor jeg møtte min engelske venninnes søster og mann på hurtigrutekaia? Jeg vil gjerne skape litt blest om Brønnøysund. Det å vise gjester byen er en fantastisk glede, for vi er stolte av hjemstedet vårt, sier Bente Ekse. 

Vi står på kaia og ser «MS» Kong Harald gli majestetisk inn. Været er praktfullt så den røde baugen skinner i sollyset.
– Jeg ville overraske dem med en guidet tur rundt i kystbyen vår, og har tro på at flere turister ville satt pris på få vite litt mer om stedene de besøker, sier Ekse.

Christine og Nigel Owen kommer blant de første ut av skipet og vinker når de ser Bente Ekse, som de aldri har møtt før. Hyggelige hilsener utveksles, og raskt er de på tur mot gjestehavna og steinen som viser at vi bor midt i Norge.
– Vi ønsket å få se litt forskjellig på denne turen så vi takket ja til en av turene som er lagt opp for oss som reiser. Vi fikk sett Vesterålen og hoppet på Hurtigruten i Sortland igjen.  Det var en flott opplevelse og vi fikk lyst til å komme tilbake til sommeren for å se mer. Gjerne mer av innlandet, for nå har vi fått sett den langstrakte og vakre kysten. Til sommeren leier vi gjerne bil, sier de to.
De kommenterer at det er lite snø i Brønnøysund, og Ekse forklarer at det godt kan være en halvmeter snø i gatene på vintertid, men i mars og utover våren er det en sjeldenhet.

Utsikt mot Vega, fjell og båter fotograferes og ekteparet forklarer at de har mulighet til å ta denne typen reise midt i mars.
– Vi har begge hatt statlige jobber i England, men er i dag pensjonister og reiser gjerne, sier Nigel Owen.
– Vi har til nå oftest reist sørover til varmen, men jeg klarte å overtale Nigel å ta turen mot nord. Vi ville gjerne oppleve nordlyset, tilføyer Christine Owen, som faktisk fikk

De to kommer fra Southampton-området, et historierikt område av England, med blant annet Titanic-museum og andre severdigheter som et Jane Austen museum. De får vite at i Brønnøysund er det gjerne naturen som er fremste severdighet, der mange besøker Torghatten årlig,  men mange synes middelalderkirken er verdt å få med seg.
–  Oi, den er laget av stein, kommenterer de to, og tar igjen frem fotoapparatet for å ha minner etter turen.
– Still dere opp, så skal vi sørge for at din søster får et lite glimt fra besøket, sier Bente Ekse til Christine Owen, som spør om det alltid er like vakkert vær på Helgeland.
– Nei, svarer Bente Ekse. De ler godt i lag og den lille turen går videre gjennom Storgata.
– Hos oss var det nylig 20 grader, så det er stor forskjell fra Nord-Norge. Du er velkommen til Southampton, ta gjerne kontakt, sier ekteparet.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre