Gleder seg til Sømnamessa!

0
49

Gunn-Sissel Fredriksen i Sømna blomster & interiør har noen skikkelig travle dager i vente – for når den store messa åpner på Vik i Sømna den 20. oktober, kommer folk innom i hopetall.
– Jeg fikk ikke tak i små gresskar, som jeg hadde i fjor, men små blomster skal det bli!

Små blomster og litt humor kan du garantert finne i denne butikken i Sømna.

Det sier hun etter å ha ekspedert en kunde som kikket kort på baderomsutstillingen i det som er mye mer enn en blomsterbutikk – dog i liten skala. For her er det ikke varemengder som hos Tommy Eide på Etcetera på Herøy (sak fra 2019), eller gaveutvalg som du finner i blomsterbutikken i sentrum av Sandnessjøen (sak fra 2020). Men, at du finner noen av de samme varene der og på denne butikken, er ingen tilfeldighet.
– Da jeg for noen år siden vurderte å starte opp her tok jeg en inspirasjonsreise og besøkte blant annet Høylandet, Vega, Korgen og Dønna. På Herøy skulle jeg få kontakt med eieren av Etcetera, så da jeg åpnet opp her var det med blomster og lakris – og så skulle veien bli til mens man holder på!

Hvordan starter man egen bedrift på lite sted?

For her er, for å nevne noe, grønne potteplanter, litt pynt og stæsj, avskårne blomster, tøfler, godeskåler med nisser på, papirengler og altså liten utstilling som viser hva mannen driver med.
– Nå er det sånn at mannen min Stian og jeg kjøpte dette bygget midt i Vik sentrum for fem år siden, sånn at han fikk plass til sin da nye bedrift Johansen Rørservice AS. Da gjorde vi plass til utstillinger for bad og interiør, sier hun og forklarer litt om det som er i butikken nå.
Men det var egentlig ikke meningen at hun også skulle ha sin arbeidsplass akkurat her.
– Jeg hadde jobbet i 17 som kokk på sykehjemmet her, og var klar for nye utfordringer. Jeg var så heldig å få kokkejobb på skolen – der et kjøkken ble flott renovert og elevene kunne glede seg over nylaget mat om dagene. Etter drøye tre artige år der skulle det dessverre spares inn på skolebudsjettet, sånn at den jobben forsvant. Da var ikke jeg interessert i å dra tilbake til jobb på sykehjemmet – og da startet jakten på et nytt yrke. Derfor inspirasjonsturen, og så egen bedrift – med god støtte fra mannen min, forklarer Gunn-Sissel Fredriksen.

– Vi har nylig solgt en av utstillingene, men har fortsatt igjen sånn at folk kan få et innblikk i hvordan bad kan bli – fronter på bad trenger ikke være hvite, sier hun og tar frem et par eksempler.

Travelt under Sømnamessa

Akkurat for to år siden åpnet hun dørene i egen bedrift – så hun vet allerede når den mest travle tiden er. Det er når Sømnahallen – like ved – gjøres om fra sportsstue til nærings- og opplevelseshus.
– Nå blir det for meg tredje runde med butikk her under Sømnamessa og da holdes det åpent her på samme tid som messa, fra tidlig fredag 20. oktober til langt på dag søndag 22. oktober. Det blir for krøkkete å ta med seg butikken på stand i Sømnahallen sammen med de rundt 30 utstillerne som er der, så vi har en avtale: Vi i det lokale næringslivet sørger for premier til lotteriene, og så forteller messegjengen de besøkende hvor de kan gå for å finne blomster, stæsj og andre varer:

Da finner de flere små butikker som holder åpent, sier Fredriksen med nikk like over veien.
– Ja, der holder ei dame til som har hatt sy – og gavebutikk i mer enn 30 år – og det minner meg om en hyggelig prat jeg hadde med kunde her tidligere i år. Ei dame med rullestol kom innom. Hun var på rehabiliteringen som også holder til her i sentrum av bygda. Hun fortalte at hun hadde gruet seg veldig på å komme til et så lite sted, for hun hadde tidligere vært ukevis på helsehelbred og bare kikket på naturen etter behandlinger – noe som nok ble ensformig. Nå skrøt hun veldig av både rehabiliteringen og av at det var museum og flere butikker her. Hun kom seg jo enkelt rundt med rullestolen og var innom flere ganger. Ja, det er kanskje sjeldent at en kommune med bare 2000 innbyggere kan by på noe sånt, under Fredriksen.

Både glede og sorg viktig

Da bedriften ble startet opp, så hun for seg den delen av jobben som er åpenbar med blomsterbutikk, for hit kommer folk og kjøper grønne planter og en blomsterbukett til sine kjære; det sendes blomster langt av gårde, og kundene kan komme fra nabohuset, fra Brønnøysund, eller være gjester i bygda som velger å glede noen med blomster.


– Det jeg ikke trodde ville bli stor del av bedriften – eller egentlig noe kjekt, var å ordne blomster til begravelser – men det skulle vise seg å bli det første oppdraget da jeg åpnet her. Jeg syntes det var litt vanskelig å skulle gjøre en jobb i en så sårbar tid for folk, men dette er kanskje den fineste delen av jobben. Om jeg ikke kan gjøre så mye for de som har mistet noen, så kan jeg prøve å lage den fineste bårekransen eller buketten som mulig og å pynte kirka så vakkert som mulig. Opplevelsen av dette ble noe annet enn jeg trodde, sier hun og bekrefter at hun selvsagt er glad for kunder som kommer innom og bruker penger. For her drives jo butikk.
– Jeg holder jo ikke til i et senter, men i en egen butikk, så folk må jo oppsøke meg her. Da er det viktig at jeg klarer å finne på noe som gjør at folk tar turen hit. Som under messa i fjor, da jeg hadde små gresskar som pyntet blomster. Det var veldig populært. Det har jeg ikke klart å skaffe i år, men skal da prøve å ha klart noe annet smått som kan være artig å kjøpe med seg hjem. Akkurat nå kommer den siste pallen med varer inn før messa, så det er bare å brette ermene opp og få ting på plass, sier hun.

Ut på tur – og hjem for messe

For i tillegg til grei, ung sommervikar, har hun har fire gode hjelpere som hun rett og slett kaller uunnværlige. Blant annet når hun kan unne seg noen fridager.
– I forrige uke var vi seks jevngamle damer som reiste til Vestlandet og gikk til flott hytte. Det anbefales, for det å reise i lag på den måten er kjempeartig. Og for noen opplevelser, sier den næringsdrivende som selv altså blir opplevelsesmål for svært mange under Sømnamessa – for da kommer folk fra nær og fjern for å oppleve tradisjonsmessa. (sak fra 2021) De skal se alle utstillerne, kveldskonsert med Sømna hornmusikk, Maskorama, kulturskolen i Sømna, trekkspillklubben, moteshow, lokale talenter, konsert med hornmusikken, Gomatlagets søndagsmiddag, besøk fra Vitensenter Nordland, lokale talenter og Trælnes mannskor.
Fra Sømnakroa får vi vite at de har åpent for tapas og quiz og visstnok skal ha sjarmerende trubadur på plass.

En miks av planter og pyntegjenstander møter deg i den lille butikken.

Utfolder seg!

En blomst handles på Sømna blomster & Interiør og vi lurer på hva som er kjekkest med å drive denne typen bedrift.
– Det er jo å lage flotte buketter. Det er faktisk som en blomstersalat bak i her når jeg koser meg og utfolder meg! Og så prøver jeg litt forskjellige ting. Noe blir suksess, annet ikke. Da prøver jeg bare noe annet!

Tekst: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Hege Sæthre og Olav Søla – post@midtinorge.no

Gunn-Sissel Fredriksen forklarer denne kunden hvordan grønnplantene skal overleve: – Ikke vann den for mye! Denne er klar for vanning om en uke, sier hun med smil, og er klar for neste jobb – å lage en bukett.