Torgartunet gårdsbutikk er en ny lokalmataktør i Brønnøy, og etter knappe tre ukers drift er responsen fin.
– Vi er kjempeglade for å være i gang, sier Merethe og Jan Roger Olsen.

Med egenprodusert kjøtt av dorpersau og norsk kvit sau, skinn fra samme raser og en hel rekke innslag av lokalproduserte varer, er den lille butikken åpen for de mange som kjører forbi nå i sommersesongen. For like bortenfor ligger landemerket Torghatten, som har tusenvis av besøkende i uka sommerstid.
– Vi henvender oss både til lokalbefolkning og turister, men dette blir først og fremst en butikk for sesong sommer og jul, men vi vil ha åpent her ved andre tidspunkter også, sier de to.

Myke skinn henger utenfor den lille butikken, det er en god benk å sitte på i skyggen og en kaffetår å nyte før eller etter en liten eller stor handel.
– Vi kontaktet en del lokale næringsdrivende for å høre om de ville ha sine varer hos oss, og har blant annet med oss produsenter innen krydder, skinnvarer, bær, kaffe, søm, trevarer og godsaker til kjøttet. Alle produktene vi har her er sånt vi liker selv, men at sistnevnte produsent hadde lokal tilknytning var en ren tilfeldighet. Vi tok kontakt for å høre om vi fikk selge deres varer innen marinade, pesto og sauser. Da fikk vi artig melding om at de jammen hadde en fra Brønnøysund med på teamet, forklarer Jan Roger Olsen, som legger til at de setter stor pris på å ha miks av varer fra helt nær til fjern.

En bil stanser utenfor gårdsbutikken og en familie på tre kommer inn. De kikker i hyller, kjenner på skinn og åpner fryseskap for å kikke på kjøtt og hente ut iskrem.
– Hva folk har kjøpt mest av så langt? Foruten egne varer er krydder, kaffe, sjokolade og lefsa fra Vega svært populær. Og hva vi synes har vært mest artig ved å åpne butikken? Det er jo en drøm vi har hatt fra vi kjøpte gården for drøye fem år siden som er kommet i oppfyllelse, og det aller beste er å møte alle de trivelige folkene som kommer hit, sier Merethe Olsen og får nikk og bredt smil fra ektemannen.
– VI har jammen fått øvd på engelsken og har funnet ut at Google translate ikke alltid er like egnet, sier han.
– Vi har fått noen artige situasjoner der ja, men peking og fingerspråk kan fungere godt det, ler hun.

Gårdsbutikken får ros fra de besøkende, (her er Jan Roger Olsen i prat med Janita Vevelstad) de synes den er koselig, men hvor kommer de sterke meldingene inn?
– Da må vi tilbake til marinaden, sausene og pestoen vi selger her. Kjennetegnet til produsenten er at de har klar tale, så her står det særdeles friske forklaringer på innholdet, sier Merethe Olsen, og pakker en Drit forbanna pesto og en marinade av typen Svinepels i en pose til Janita Vevelstad som besøker for første gang.
– Det er fint å være i gang med butikk, men dette er som på mange gårder en attåtnæring, så vi må ellers i året prioritere daglige gjøremål, tilføyer hun, og vinker besøkende vel videre, før de fortsetter med slåttonna.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Les gjerne også Godt å være på Torgartunet gård