13 C
Brønnøysund
torsdag, juli 25, 2024

Grønne og sjelfylte kurs i Dragereiret

Kristin Fjellsøy ser frem til tredje type kurs i lokalene sine i Dragereiret i Brønnøy i slutten av mai.
– Her har det vært to matnyttige samlinger, denne gangen blir det mer nytte for sjela, og jeg er glad for at Anita Helen Rasmussen har sagt ja til å komme hit, sier hun.

Dragereiret i Brønnøy er omgitt av skog og muligheter for soppsanking og matauk.

I ei tid med overforbruk, mat pakket i plast og et sterkt krav fra våre styrende om å tenke bærekraftig, har Kristin Fjellsøy allerede i flere omganger invitert inn til kurs som handler om å sanke mat i nærområdet og å bruke ressursene vi har rundt oss.
– Invitasjoner har gått ut flere ganger enn det har vært kurs, for det er ikke alltid det passer å arrangere noe sånt, men så har det blitt flere kurs; det var faktisk drøye 20 deltakere på kurset innen ville vekster her i 2020.  Ane Marit Willmann viste oss hva som kan sankes av spiselige vekster i området – og så laget vi mat av det vi sanket. Tilbakemeldingene fra kursdeltakerne var positive og selv syntes jeg det var både godt og skikkelig nyttig – jeg bruker det jeg lærte i jobben min i dag, sier Fjellsøy, som i tillegg til drift av Dragereiret holder på med catering, produktutvikling og utleie.

Kristin Fjellsøy har utviklet en egen serie produkter. Hun har klær og utstyr med stedets logo, men også matvarer basert på kunnskap om nettopp planter. Her granskuddsirup.

– Deler av sin kunnskap

Hun åpner dørene for kurs hun synes er nyttig selv, og i 2023 var det Helgeland sopp- og nyttevekstforening som samlet 15 stykker i Dragereiret.
– Fra før av kjente jeg bare hvordan kantarellen ser ut, og selv da var jeg livredd for å plukke feil og ha i maten. Nå fikk andre ivrige kursdeltakere og jeg kjennskap til flere trygge typer sopp vi kan plukke og bruke som delikat mat. Det er jo gull verdt, sier Fjellsøy,
Så populære har disse to kursene vært, at hun vurderer å kjøre flere runder.
– Soppkurset er på planen for høsten, og så får vi se på interessen for ville vekster. Jeg er veldig glad for at folk kommer hit og deler av sin kunnskap, for vi er i ferd med å miste kjennskapen til naturen og det vi har her. Planter er jo både mat og medisin!

At planter kan være både pryd og spise har vært kjent til alle tider, men nå er vi i Norge bedt om å tenke lokalt og bærekraftig. Selve bygget i Dragereiret må sies å være innenfor godkjent bærekraftsstempel. Som vi skrev ved åpningen av stedet i 2019; «Konstruksjonen ble kledt med et brystpanel som består av 100 år gammel bordkledning der brorparten aldri har vært malt. Det er også innslag av interiør med rustne plater»

Kurs for sjela

Den 29. og 30. mai blir det en annen type samling i Dragereiret. Da kommer Anita Helen Rasmussen (privat foto til høyre). Hun er kjent fra fjernsynsprogrammet «Jakten på den 6. sansen», hun er forfatter av to bøker og kjent via media og podcast. Hennes veiledning spenner fra parveiledning og selvutvikling til det som for mange er mer mystisk og kanskje uforståelig; sjelereiser og det som er kurstema på Dragereiret; Mediumskurs.- Det er ikke så mange nå lenger som er skeptisk til denne typen tema, det var mer før og kurset passer for de som ønsker å utvikle seg innen emnet, forklarer Rasmussen, som bor på Vestlandet, men opprinnelig er fra vakre Sørvågen i Lofoten.

Fiffig gjenbruk i Dragereiret: Utstyr tidligere brukt for høvling er nå kleshengere.

Mange påmeldte

At folk ikke er så skeptiske lengre bekrefter interessen, for mer enn ti har allerede meldt seg på, og 15 personer vurderer enn så lenge å lære mer om hva et medium gjør og kan utføre.
– Jeg ser frem til å komme til Brønnøysund og til Dragereiret. Jeg var i Brønnøy på ferie som barn, men har ikke vært her som voksen, så det blir spennende, sier hun.
– Jeg oppfatter kurset til Anita Helen som å være kontakt med seg selv og det må være viktig i en tid med så mye støy og stress fra sosiale medier og livet ellers. Jeg håper at kursdeltakerne får lære mer om hva kroppen trenger og hva vi kan utføre, sier Kristin Fjellsøy.
– Ja, kurset handler om å være i kontakt med seg selv, at hjerte og hodet samarbeider. Jeg gleder meg masse til å komme til Dragereiret, sier Rasmussen.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07534

Snart er en ny flokk kursdeltakere samlet rundt bord i Dragereiret. En av våre tipsere om lokale kurs forklarte at han er på jakt etter kurs om sanking. Det kan det hende han kan oppleve nettopp her i høst.

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste