Groteske masker, skummel heks på sopelime, hodeskaller, flaggermus, blodige avtrykk og et ungdomshus gjort om til en lun hule av skummelhet og grøss. Men bak det hele noen damer med varmt hjerte, smarte løsninger og gode bakeferdigheter.

Vi er på Skogmo i Brønnøy, på Ungdomslaget Forsøk sitt hus der det for tredje året på rad blir invitert inn til fest for barn som har lyst til å kle seg ut.
Kunstferdig pynting møter oss, selv utenfor lokalet, og det strømmer inn med små og store, hele 80 barn og 40 voksne da midtinorge.no kom på besøk ved feststart. Vi traff blant andre Silje Lindsø (foto), som var ei blid heks.
– Hvorfor vi gjør dette? Det har helt klar sammenheng med at vi bor utenfor by, og at vi ikke ønsker småbarna gående langs veier i mørket for å ringe på dører på Halloween. Vi lager en fest, får samlet alle som har lyst til å ha det moro med utkledning, litt grøss og noe godt å spise, kort sagt være i lag i mer trygge omgivelser enn alene i mørket på landsbygda. Her har faktisk foreldre tidligere valgt å kjøre ungene fra hus til hus, nå kan de slippe det, sier initiativtakerne Janniche Christin Lindsø og Iselin Vedal Sandnes.

Ved første halloweensamling for to år siden var det tre voksne som fikk det travelt da 50 barn med skumle masker og kostymer plutselig sto i døra.
– Vi ble litt tatt på senga, for arrangementet kom i stand på kort tid. I løpet av 14 dager kom ideen, leie av lokaler og pynting. Vi så for oss at dette skulle bli en liten samling for egne barn, og noen få til, men så ble det heftige, herlige to timer. Nå planlegger vi over lang tid, pynter og stiler med åtte voksne fra ungdomslaget. Laget får viktige inntekter etter dugnadsinnsatsen, sier Lindsø (til høyre på foto sammen med Vedal Sandnes).

Vi tar en tur bak kulissene, som faktisk består av ei svær heks som henger i taket, tilsynelatende bloddryppende bordduker, lysende heksehatter og hodeskaller, for å nevne noe. Inne på kjøkkenet er det lyst og fint, og særdeles høyt tempo.
– Pøøølse, noen vil ha pølse med brød, ropes det, mens andre heller rykende kaffe på kanner og henter flere flasker brus.
– Nå ordner vi popcorn, skal det forresten være en muffins, sier Mona Ludvigsen Engan, som har laget en kunstferdig grønn kakekreasjon med heksehatt på toppen.
– Mona er vår kakemester, sier Lindsø, og har helt rett. Muffinsen var ikke bare grønngrøsselig å se på, den smaker godt også.

Ute i det halloweendekorerte lokalet skvetter vi til når vi ser en grusom liten klovn med trillende jentelatter, vi må smile når en liten kar i skjellettkostyme stamper rundt med verdens største smil og vi må passe oss når et utall av hekser flyr rundt, både med og uten sopelime.
– Det er artig å være her, sier Oda Andreassen Saur, som vi finner blid og glad bak klovnemaska, som garantert vil kunne gi fart på blodpumpa i mørket.

Og den som kunne tro at halloween var et nytt påfunn, kan vite at All Hallows Eve betyr alle helgeners aften og var trolig opprinnelig opptakten til en tredager eldgammel keltisk innhøstingsfest. Denne ble etter hvert en markering av de som har gått bort og var faktisk i Norge etterfulgt av en egen helligdag – Allehelgensdag, helt frem til 1770.
– Jeg har ikke så veldig sansen for det å løpe rundt på dørene og spørre etter godteri, men å kle seg ut, samles og gjøre noe artig i lag synes jeg er fint. Så får vi håpe at dette kan bli en artig tradisjon, målet er i alle fall et årlig treff, tilføyer Lindsø.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind