Siden januar 2005 har foreningen Halvsøstrene arrangert blant annet bokbad med musikalske glimt og kvinnedagsarrangement i og rundt Brønnøysund.
– Vi har nå planlagt høstens og vårens forfatteropplevelser, sier leder Anja Aalvik.

Sammen med Judith Wennberg, Åse Møller, Kine Laumann, Solveig Lorentzen, Irene Øvregård Nordal og Hege Sæthre Lind, har Aalvik planlagt to arrangementer i høst og like mange til våren.
– Vi har ikke klar datoene for de to forfatterbesøkene før jul; men vi får Magnus Marsdal og Per Anders Todal hit.
Marsdal har lokale røtter og er kjent for blant annet Frp-Koden og Lærerkoden. Hans nye bok Frihetens mødre har lokalt tilsnitt og har sterk kvinnehistorie, sier Aalvik.

Halvsøstermedlem Kine Laumann fikk i sommer høre om forfatter Per Anders Todal.
– Dette var på Roy Jacobsens besøk i Sømna der han energisk fremmet Todal som en dyktig forfatter med et manuskript verdt å lese. Vi tar Jacobsen på ordet og inviterer Todal hit for å bokbades om Havlandet. Ei bok som vever sammen naturvitenskap, historie, mytologi og ramsalte reportasjer, tilføyer Laumann.

I løpet av de 13 årene Halvsøstrene har eksistert som forening, har de blant annet hatt bokbad med nevnte Roy Jacobsen, Hans Olav Lahlum, Brita Blomquist, Mads Larsen og Vigdis Hjort, men også en rekke lokale forfattere.
– Aller første arrangement avslører at navnet vårt var en hyllest til dyktige norske forfattere; for vi hadde da besøk av Lars Saabye Christensen, sier Aalvik om mannen bak Halvbroren og en rekke andre folkekjære bøker.

Bokbadene og arrangementene har i løpet av årene vært på alt fra den lokale videregående skolen til lokal pub, men ofte på den lokale Libris-forretningen, som drives av Laumann.
– Vi vet så langt ikke hvor høstens arrangementer blir, men kommer tilbake med mer informasjon snart, sier hun.

Over nyttår planlegger Halvsøstrene å bidra i nok et 8. mars arrangement; Marta Breen og Solveig Aareskjold er to av tidligere kvinnelige forfattere som har bidratt til å gi nødvendig ettertanke i et samfunn som stadig har nye utfordringer innen likestilling.
– Målet i 2019 er åtte lokale appeller på åtte minutter, men vi ser også for oss å ha med en dyktig norsk, kvinnelig forfatter. Dette vet vi snart mer om, sier Aalvik.

Vårens forfatteropplevelse i 2019 ser Halvsøstrene også frem til.
– Vi har fått avtale med Edvard Hoem, som har et bredt og spennende forfatterskap, tilføyer Aalvik og får bifall fra resten av halvsøsterskapet.
– Hoem er en interessant forfatter. Vi gleder oss til det neste året, sier de.

Tekst: Randi Brundtland Hansen   Foto: Silje Jacobsen

Foreningen Halvsøstrene har delt forfatteropplevelser siden 2005. Fra venstre er Anja Aalvik, Judith Wennberg, Hege Sæthre Lind, Irene Øvregård Nordal, Kine Laumann, Åse Møller og Solveig Lorentzen.