Lysestaker i krystall, vakre tekanner og feststemte karafler er dandert både i grupper og rundt omkring i et to etasjer stort skattekammer av gamle og nyere gjenstander.
–  Vi merker at bruktbutikken vår er blitt populær ja, sier leder for Vega Røde Kors; Elin Gerda Evensen.

Her finner du de pent brukte skattene utstilt i små tablåer gjennom hele bygget.

Vi er midt på Gladstad i Vega i et bygg som har rommet alt fra fødestue til blomsterbutikk.
– I mars 2020 skulle vi åpne vår bruktbutikk, men koronaen utsatte åpningen et par måneder, men fra vi var i gang hadde vi godt med pågang av folk. Ikke bare de som kommer og handler og kikker, men de som stikker innom for en prat, leverer noen gjenstander eller deler historier om det de ser i rommene her, sier Evensen.

En gammel skrivemaskin sto i andre etasje.

Hver lørdag har bruktbutikken åpne dører, og denne høstlørdagen var det svært stor pågang. Ei handlet en taklampe i art noveu-stil, ei annen dame har kjøpt flere gamle tekanner. Vi traff enkelte i andre etasje der de kikket på klær og julesaker, og atter andre så på vesker og sko.
– Ja, vi bruker en del tid på å sette utover tingene, gjerne fint i grupper, sånn at folk kan se hvor mye fint som finnes her. Vi får mange kommentarer på at gjenstandene ikke er gjemt i esker, men at de kan løfte opp og se på ting som er utstilt, sier hun.

Karaflene skinner

En kar vi kan se blant de mange damene har funnet seg ei bok, ei vurderer å kjøpe et stort tretrau med ause i, atter ei annen dame har fått øye på noen smykker som kan stå til julebordkjolen, for gjenbruk av pynt er fint. Og ønskes av stadig flere.
– Mange sier seg overrasket over at vi har så mange fine ting her, og det er det! Folk gir til det de synes betyr noe for dem og at de kommer hit betyr mye for oss!

Et sted for samlere av hva det skulle være av ting og tang, selv dukker.

Vega Røde kors har som motto: «Den beste medisin for et menneske er et annet menneske».
– Derfor har vi blant annet onsdagskafe her. Vi arrangerer gåturer til ulike steder på Vega og vi har igjen aktivitet på Vega Omsorgssenter. Vi håper medlemmer i Røde kors og andre har lyst til å bli med og lyse opp lørdagen til de som er på omsorgssenteret: Vi skal steike vafler og slå av en prat, sier hun.

Gjenbruk, bærekraft og miljø er ord som har gått igjen i valgkamp, som i dagligtalen til folk. En bruktbutikk møter mange av de nye begrepene, som her kan forklares med det å ta vare på det fint brukte, for å kunne dele det med nye eiere, sågar nye generasjoner.
– Jeg drar hit nesten hver gang de har åpent. Det er en skikkelig skattejakt. Jeg ser mest etter spesielle glass og rare ting til inspirasjon til det jeg tegner, sier en ung dame vi møter på trappa.
– Vi er glade for å ha så mange ulike ting her. Det er rett og slett fullt av gjenstander. Kom gjerne innom og se du også, sier Evensen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Vega Røde kors har bruktbutikk midt på Gladstad. De har plukket de pene gjenstandene ut av kassene og får mye besøk. På bildet ser du Elisabeth Johansen, Bente Yttervik, Karina Yttervik, Tone Skotnes, Elin Evensen, Gerd Johansen og Lill Livsentusiast.

x