For generasjoner siden var det bakeri i kjøpmannshuset i Storgata i Brønnøysund.
– Da alle bakeriene la ned her, måtte noen steppe inn og lage kaker. Så nå bakes det her – igjen, sier Arnhild Nilsen på Lokalmatbutikken.
Køen slynger seg lang foran disken, for på fredager er det gjerne en formiddagskonsert i lokalene som har rommet alt fra nyttevarer til kosevarer, nemlig ølutsalg.
– Det var ikke meningen at vi skulle begynne med heimebakst her, for dette er da ikke bakerilokaler i dag, men uten lokalt bakeri i byen kom folk innom og spurte om vi kunne være så snille å lage en kake. For det er ikke alle som ønsker seg fabrikklagde kaker som i tillegg er fraktet over lange avstander. Særlig til store dager og bryllup har vi hatt stor pågang, sier Nilsen.
Hun setter ei kake ut på avkjølt lager og må nå sørge for at køen av kaffe og kakelystne roer seg. Det er tydelig at suksessterte fortsatt er en favoritt i Brønnøysund, men det er mange som også prøver Nilsens egen kakekreasjon som består av kakebunn, sjokolade og jordbærmousse. Kalt helgelandsdrøm.
– Den har vi gjerne salte peanøtter og karamellsaus i også. Jeg synes det er så godt med noe søtt og salt i lag, sier hun.
Og prøver å minnes hva slags kake det er en kunde etterspør. Den med mango og sjokolade i.
– Mango, å du mener den vi kalte opp etter området her; Frøken Osen kosen? Den har pasjonsfrukt, sjokoladebunn og blåbærgele. Jo, den lager vi innimellom. Jeg liker å lage forskjellige kaker, å prøve ut nye oppskrifter. Å finne noe som er spennende kombinasjon. Det gjelder forresten ikke bare kaker, sånn er det når det gjelder lunsjen her også, sier hun og setter dagens lunsjpåhitt i ovnen.
– Hva dette er? Bacon og fetaboller. Det er ikke så avansert, men forhåpentligvis god på smak, sier hun.
På veggen henger bilder av kaker hun baker; tradisjonell marsipankake er flankert av en marsipanutgave med latte macchiato mousse og en ostekake. Her får vi vite at det går an å spise glutenfritt.
– Det er viktig for oss å tilby kaker til de som ikke tåler gluten, eller må tenke lavkarbo av ulike årsaker. Derfor lager vi kakene med gode råvarer og bruker spelt. Vi har gjort om oppskrifter som er glutenfrie for å få mer smak og vi prøver og tester ut hele tiden, sier Nilsen.
Køen har roet seg og musikken er i gang.
Ni kaker er klare for levering denne dagen, og en kikk bekrefter at de også kan være kreative når det gjelder pynting.
– Jo, enkelte ganger mer enn andre; En gang laget vi kake for lokal bedrift, som ønsket å feire gode resultater, med bergsider og anleggsmaskiner, sier Nilsen, som tydelig er blitt en kløpper i roser og små figurer som ikke gir tvil om at dette er en kake beregnet på barnedåp. Men uansett sier hun at smak på kakene viktigst;
– Vi legger sjela vår i smak og er glade for tilbakemeldinger som gir oss både inspirasjon og motivasjon til å prøve noe nytt, lage noe spesielt. Når det er sagt er det helt klart de tradisjonelle kakene det går mest av …
Tekst og foto: Hege Sæthre Lind
Foto i bildeserie under er lånt av Arnhild Nilsen