Innehaver Aymen Altijani Nasredine møter en kunde velkommen og peker mot avdelingen for frukt og grønt.
– Det er mer å finne der inne. Totalt har vi rundt 2000 varesorter, sier han.
For om mange forbinder et marked med noe som foregår utendørs, med kanskje bare to varesorter i hver stand, er Aymen Market noe ganske annet. Inne på butikken på Vik i Sømna, selges ost og det vi tolker som egg fra lokal leverandør, til særdeles mange eksotiske matvarer innen alt fra ris og te til søtt godteri rullet inn i pistasjer.
– Fra jeg kom hit i 2012 tenkte jeg å starte en dagligvarebutikk der vi finner varene vi trenger i hverdagen, og de importerer vi fra mange land, som Spania, Italia eller Thailand, sier den daglige lederen, som åpnet disse dørene vinteren 2025, men som allerede i flere år har drevet treningssenter i kommunen.
– Oppstarten har gått veldig bra her og varene kommer inn som avtalt. Det fungerer godt, sier han.

Spør etter oppskrifter
Han veksler noen ord med sønnen sin på arabisk, for Aymen Altijani Nasredine er opprinnelig fra Libya, og han sjekker ut hva som skjer på telefonen før han svarer på hva han selger mest av i butikken.
– Nordmenn kjøper mye forskjellig, men er spesielt glad i sauser i ulike smaker, og jeg prøver å gi anbefalinger. De prøver gjerne maten som finnes her og vil ofte vite hva slags type retter de kan lage. Da prøver jeg å gi tips, sier han.
En kikk på butikkens Facebook-side (Meta) viser at han der også gir råd, og deler en og annen oppskrift, som på havregrøt fra hjemlandet.
Og kundene er ikke bare fra kommunen.
– De kommer også fra Brønnøy, Bindal og Vega, for mange som ønsker disse matvarene har måttet kjøre til for eksempel Mosjøen for å handle. Da setter de pris på å kunne ta en kortere tur hit, forklarer han.
Alltid på plass
Aymen Market holder åpent alle ukedager, noe innehaveren synes er viktig å kunne tilby.
– Det skal være mulig å handle hver dag, sier han og svarer på hva som er kjekkest å høre fra kundene.
– Mange sier at å komme hit er som å være på ferie, for her finner de matvarer de er vant til fra utlandet, sier han og får samtidig en kunde inn dørene. Hun heter Anette Einarsen, er fra kommunen og bare minutter etter bekrefter hun hans påstand.
– Det er så bra at Aymen Market finnes, for dette stedet supplerer våre behov. Her finnes forskjellig, blant annet varer vi kjenner fra Syden, sier hun og legger til at lokalsamfunnet setter pris på tilskuddet.
– For her finner vi te, annet krydder og andre varer enn i andre butikker. Og se her, en pose med store, fine tomater. Han KAN frukt og grønt, sier Einarsen, og tusler til kassen med pistasjer og mer til i kurven.

Ønsket et hint av Orienten i handlekurven
De to er snart i en samtale, der Anette Einarsen etterspør ferske dadler.
– Det prøvde vi på ferie, det var helt fantastisk, sier hun.
– Dadler er bra ting. De beste er fra Algerie, Irak, Tunisia og Libya, mener han og forklarer at dadler ikke er i sesong akkurat nå.
– Og det å få ferske dadler hit kan bli svært vanskelig, de bruker å tørkes før frakt, sier han, og fortsetter praten litt til før kunden går hjem. Hun passerer kassen og kaster kanskje et blikk på to kopper som står i ei hylle nær kassen.
– Ja, her er det mange ulike varesorter, disse koppene kan man drikke te av. Det du ser her er varene jeg har startet opp med. Men jeg lytter til hva kundene sier, så vi får se hva det blir fremover, sier han, og legger tre mini-auberginer på vekta, hvorpå en papaya blir veiet og finner plass i en pose.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
