Det nye trenings- og livsstilshuset Stærsk i Brønnøysund har en stille time før gruppetimer med råtassøvelser, dans, stepping og myke yogabevegelser er i gang igjen.
– Vi startet 1. februar, men jammen har vi fått på plass mye forskjellig allerede, sier Konrad Oluf Ingebrigtsen.

Sammen med Torstein Moe står han på eiersiden i Stærsk, men i det daglige har Ingebrigtsen knyttet til seg noen skikkelige treningstøffinger med kompetanse i ulike retninger.
– Jeg er så heldig å ha med meg Tonje Høvik Høyland (på foto med Ingebrigtsen over) og Nora Skille Hestnes, de står for gruppetimer og instruksjon, sier den helt ferske bedriftseieren.

Helt nytt: For en drøy måned siden ble Stærsk åpnet og da var Tonje Høvik Høynes på plass som en av teamet.

Fra finans til fitness

Han rakk knapt å komme i 20-årene før han fikk tittelen daglig leder.
– Jeg var i Oslo for å studere finans da denne muligheten åpnet seg. En større kjede skulle inn i dette store bygget som før rommet et salgslag. Den store kjeden trakk seg, så da jeg fikk muligheten fant jeg en forretningspartner og startet opp. Nå finner du i samme bygg en bowlinghall, et lekeland og altså mulighetene for å trene med vekter, sykle, løpe eller være med på en av 11 ulike gruppetimer med trening, oppsummerer Ingebrigtsen.

Tonje Høvik Høynes og Konrad Oluf Ingebrigtsen foran den store treningshallen.

Stemning og samhold

Vi tar en liten runde i første etasje der du fra det rommelige grupperommet kan skue ut på noen som trener. Denne dagen er det helt unge gutter og et par mer voksne fyrer som har skikkelig dreis på alt fra beinpress til å tune tricepsen.
– Vi har allerede fått mange medlemmer, fra de helt unge til grupper av godt voksne. Noen som kommer fast allerede er to par som er naboer. De trener sammen fire ganger i uka. Der er stemningen på topp, sier Høvik Høyland, som står for mange av gruppetimene innen styrke og dans. Vi passerer en rekke av tredemøller – som akkurat denne dagen skal brukes av ei gruppe fra en lokal bedrift.
– Når de har fått på seg treningsklærne og joggeskoene setter vi opp musikken «og herja tulling», ler Høvik Høyland.

Noen ganger er det grupper fra bedrifter i sving, andre ganger folk som kanskje for første gang blir med i ei trimgruppe. Foto: Tonje Høvik Høynes

– Hva heter timen sa du?

For dialekt og moro med navn og uttrykk kan du finne flere plasser på dette treningssenteret: Navnet «Stærsk» er lokal dialekt for «sterk» og treningstimer har gjerne navn som «svingom» eller «rabalder».
– Mest moro har vi nok hatt det med treningsgruppa som kalles for «kjappis», der har det kommet noen festlige responser inn. Men vi tar ikke oss selv så høytidelig. Her handler det om, lavterskel, god stemning, å være aktive og å ha det gøy, sier hun.

Det er investert i både nytt treningsutstyr og team som skal følge opp de som trener.

Komfortsone – hva er det?

Og legger til;
– Det er særlig artig når sjefen sjøl Konrad tester ut timene. Her om dagen var det han og en flokk damer på stepping, ler Tonje Høvik Høyland.
– Jo, jo, jeg må jo teste ut de ulike timene. Og så er det bare kjekt å gå utenfor komfortsonen, responderer den nye bedriftseieren, som slettes ikke er ukjent med treningssentre via aktive foreldre.
– Jeg har vokst opp med treningssentre og engasjerte trimmere, så dette var en naturlig vei å slå inn på, sier han.

Fantastisk utsikt til Torghatten gir tydeligvis glede og lyst til ablegøyer. Konrad og Tonje i andre etasje i trenings- og livsstilssenteret.

Møteplass – og håp om støtte til å skape mer

Vi går i andre etasje, der en del andre apparater er plassert, der det er slående utsikt mot Torghatten og der et lite sofahjørne gir mulighet for å slå av en prat.
– Jo, vi håper jo at dette skal bli en møteplass. Vi er i startgropa og har mange planer. Vi har søkt næringsfondet i kommunen om midler. Får vi full tildeling, skal vi blant annet utvikle ernæringstilbudet. Tonje er nemlig ernæringsveileder, og det er det mange som etterspør, forklarer han.
– Vi må jo ta med at Nora er lektor i kroppsfag, og hun har i likhet med meg blant annet løpetimer, supplerer Høvik Høyland.

Utstyret ligger klart, like etterpå står en kar og løfter vektstanga, som om den er av fjær.

Vekker kropp og sinn

Med i teamet er også Tonjes søster Marianne Høvik Torgnes.
–  Hun er instruktør innen mindfullnes og kombinerer dette med yoga-inspirerte timer. Disse timene er tilrettelagt for å vekke kropp og sinn – og å oppleve hvilepuls. Med alt det andre som skjer her, skal vi legge til rette for både helse og glede. Jeg opplever allerede at folk har mestring og at de kommer tilbake. Det er mulighet for prøvetimer her og det er mulig å trene her i korte perioder, eller binde seg for lengre tid, tilføyer hun.

Noen av de vi treffer på senteret har allerede kjøpt seg årskort. Andre tar en prøvetime, og kan sågar får to, for å finne ut om dette er kjekk treningsform.

Takknemlig gründer

Vi merker oss nymalte vegger, fine grønnplanter, og pent snekrete skillevegger. Det ser ut som at huseier Ronny Brekk har sendt inn stort team for å gjøre i stand senteret.
– Jeg er utrolig glad for at Ronny Brekk våget å satse på en 21 åring som meg. Her er det håndverkere som har stått på som bare det, sier Ingebrigtsen, som selv har bidratt med snekring og maling.
– He, he, du skulle ha sett hvordan det så ut her en uke før åpning i februar. Da var Tonje litt stressa, tilføyer han.

Alt er nytt i og alt må testes. Her like før en diskusjon om ventilasjonssystemet, for alt skal justeres og tunes.

– Kom og hent meg!

Han får en kompis innom, som er klar for å trene. Han hilser blidt og gjør seg klar for ei økt.
Tonje Høvik Høyland får avsluttende spørsmål om hun allerede har noen gladhistorier å dele fra de som trener på senteret.
– En kar sa til meg i går: » No har e rukket å trene her i fire uker. No har e ikke vondt i ryggen noe mer! Hvis e slutta må du kom og hent meg!»   Det er utrolig kjekt å høre, for vi alle har bare en kropp vi er nødt til å ta vare på – og det er overraskende lite som skal til for å være aktiv og sørge for at den har det bra, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Tonje Høvik Høynes og Konrad Oluf Ingebrigtsen i andre etasje på det nye trenings- og livsstilssenteret Stærsk i Brønnøysund. – Vi legger til rette for at folk skal kunne komme og trene, og ha det fint, sier de to.