En flokk blide karer super kaffe og skravler utenfor kaffebaren Krus i Namsos og inne viser det seg å være like fornøyde folk, og lokalt bakte kaker med avhengighetspotensiale!

– Har du lyst til å kjøpe noe lokalt laget mat? Ja, men det skal vi hjelpe deg med. Bakeriet Hamstad holder til her i Namsos, og du finner både søtt og salt fra dem her hos oss sier Ingrid Alsaker, som blidt stiller opp på foto med en av de lokale kakene lagt opp på fat.

Et stille hjørne i kafeen er ledig i noen minutter, før en kafegjest som kan ha høy puls setter seg ned.
– Jeg skal være på sykkeltur et helt år fremover nå, og har kommet noen mil på vei, men må få fikset feil på sykkelen. Irriterende greier, men det lar seg vel fikse, sier han og får bestilt seg en matbit i kaffebaren som holder til i Namsos storsenter.

Stemningen og lokalet innbyr til hyggelig prat, så snart har vi delt reisehistorier og spekulerer i fellesskap på hva som finnes på åsen vi ser fra vinduet. Vi får raskt svar fra Ingrid Alsaker at det er en lokal attraksjon vi gjerne kan besøke, for fra et bygg vil vi få flott utsikt over stedet, noe syklisten sier får bli en annen gang, for ferden skal snart gå videre.

En kvinnelig gjest, som også er på besøk i trøndelagsbyen, bestiller kaken som minner både om cupkake og muffins, med gulgul krem på toppen og litt pynt som smaker sommer.
– Kaken så veldig pen ut, så jeg ble fristet, men smaken?  Den var enda bedre enn jeg trodde. Sjokoladebiter ga søte overraskelser og jeg kjente en snert av sitron i kremen. Dette var så godt, så godt, sier hun.

Syklisten har reist seg for å fortsette på sin ferd, men sier først at servicen på dette stedet er upåklagelig.
– Og veldig trivelig er det og, sier han og nikker på lykke til videre på ferden.
– Hvor lenge denne kaffebaren har vært her? Helt siden senteret åpnet. Det må da være nær 15 år siden, sier fra venstre Nina-Merethe Enge og Linda Mikalsen, som er to av 16 medarbeidere som jobber hel eller deltid på kaffebaren eller Hamstad bakeri sitt utsalg vegg i vegg.

Vi passerer damen med den gule kaken på tur ut og hun smiler kakebredt;
– Denne kaka var helt avhengighetsdannende kombinert med kaffen de har her. Jeg tar en kopp kaffe til, eller jeg må vel spørre om Krus!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Kaffebaren Krus finner du i Namsos storsenter.