Helgelandstrappa slynger seg opp fjellsiden på tur mot varden som står 818 meter oppe på toppen av Øyfjellet i Mosjøen.
– Skaffer vi mer penger blir det mer bygging i 2020, sier Ulf Bastholm.

Bastholm en med i prosjektgruppen som i mai 2017 kunne se profesjonelle fjellveiarbeidere fra Nepal i samarbeid med bedriften firmaet Stibyggjaren sette i gang med arbeidet.
– I dag har vi passert 2000 trinn, så det er et nokså stort byggverk, sier Bastholm forsiktig om steingiganten som ble offisielt åpnet 6. juli i år av Hennes Majestet Dronning Sonja, som har fått sitt eget trinn.

Det er mer enn 2000 trinneiere som er med på å finansiere det som blir Norges lengste steintrapp når den står ferdig.
– Det kommer an på finansiering om vi fortsetter i 2020, for vi bygger ikke mer enn det vi har penger til, men målet er å fortsette for en del trinn til hadde gjort seg, sier Bastholm, som vi møter i Mosjøen (foto under) før tur, nesten helt opp.

Skal du helt til topps må du sette av en god formiddag, for om trappa går rundt en kilometer opp er du ennå ikke ved Øyfjellvarden som er rundt 3 kilometer fra startstedet ved Vefsna, så det tar litt tid, dersom du ikke gjør som flere vi møtte på tur opp og ned; jogger.
– Jo, dette er fast trening-, tur- og rekreasjonssted for mange av oss som bor i og nær Mosjøen. Dette er en herlig, og fint krevende tur, bekrefter en mann som også har høyt tempo i de brede stenhellene opp Trongskardet. Steinheller som har kommet på plass takket være Foreningen til Mosjøens forskjønnelse ved prosjektleder Bjørnar Emil Nyland og Brurskanken turlag.

Og selv en kjølig høstdag, der snø ligger på toppen av fjellet, er det mange som finner turen opp.
– Bare i juli ble det registrert at mer enn 16500 mennesker gikk opp, sier Bastholm, og med tanke på de mange som bare går et lite stykke opp for å få med seg utsikten over Vefsna og Mosjøen, må det totale antallet være langt over dette.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Se gjerne sak på NRK om den offisielle åpningen.

Ha gjerne godt skotøy på deg hvis du skal gå til toppen, og vann i sekken kan være kjekt.