14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img
HjemNæringslivHerlig! Nå er sesongen i gang!

Herlig! Nå er sesongen i gang!

-

Aller første lutefisklag er gjennomført og snart vil pinnekjøttduften strømme ut fra Hildurs Urterarium i Brønnøy.
– Ja, nå har startskuddet for en veldig hyggelig sesong gått, og vi ble fullbooket i helgene med en gang, sier daglig leder Aina Solbakken.

Sammen med ektemann Ronny Solbakken og kokk på stedet, Jay Jørgensen tar hun en velfortjent pust i bakken, for å rigge til lutefisklag er så mye mer enn å få tradisjonsfisken riktig preparert.
– Bord dekkes, alt tilbehør lages. Vi har mye tilbehør, men sånn synes vi det skal være, sier en tydelig glad driver på den lille familiebedriften med konferansefasiliteter, restaurant og overnattingsplasser.
– Vi hadde full fart her fra i juni. På denne tiden av året åpner vi kun for overnatting når alle rommene leies, for det er et såpass stort rigg med innsjekking, mat og oppfølging, utdyper hun.

Dekker på til første helg med lutefiskgilde i 2021.

Men nå er det altså normalår igjen, det dekkes på alle bord, selv om håndspriten fortsatt står fremme.
– Lutefiskgildet har vi arrangert i alle fall siden 2010. Der starter vi med litt akevittesting, så er det lutefisk, og tydeligvis har dette blitt tradisjon for mange. Jeg ble kjempeoverrasket da vi åpnet for bestilling. Alle plassene ble tatt i løpet av kort tid, det er tydelig at folk er sugne på å komme ut og være sosiale, sier Solbakken om arrangementet på de to fredagene og lørdagene i slutten av oktober.
– Om det finnes andre muligheter for den som ikke rakk å bestille? Vi har tidligere anbefalt folk å sette seg opp på venteliste, for det hender vi får avbestillinger. I tillegg kjører vi lutefiskkvelder 2. og 9. november. Så det skal nok bli en råd, sier hun.

Stemningsskapere

Ronny Solbakken svarer på et par telefoner med bestillinger og Jay Jørgensen slår seg ned for en liten matbit. Han gleder seg veldig til aller første tur til hjemlandet Thailand på fire år.
– Jeg skal besøke bestemor og broren min. Jeg gleder meg veldig på et lengre opphold med familien min, sier han.
– Jay skal bli onkel. Det blir stas, sier Aina Solbakken, som tidligere har uttalt at på Hildurs blir alle en stor familie. En stemning mang en besøkende kan merke på aller beste vis, og det sitter nok i veggene, for her bodde tidligere grunnleggerne av spisestedet Hildur og Torbjørn Tilrem.

Fra adventskafe i 2019.

Men tilbake til sesongen, som starter med gilde og går over til julebord og så adventskafe. Sistnevnte kan i år besøkes alle helgene i adventen.
– I år er det stor interesse for julebord, som vi arrangerer både helger og ukedager. Det er ennå bra med plass, men det er fullt den helga vi har julebord med levende musikk i konferanserommet. Det kan være mulig å få leid inn levende musikk flere kvelder, men da er det for større selskap, minimum 40 gjester, forklarer Solbakken.
Både hun og ektemannen Ronny ler når vi spør om det ikke er usannsynlig mye arbeid å ta imot opp mot 70 gjester kveld etter kveld i den mørkeste tiden.
– Vi bruker å si at nå er vi i gang – fra lutefisk til ribbeeventyr, og vi har hatt problem med å skaffe nok ansatte for sesongen, men nå har det ordnet seg. Så dette blir bra, sier de to.

Hildurs en vindstille desemberdag.

For nå er høstens råvarer; 80 lam og fem elger kommet i hus på Hildurs Urterarium.
– Vi prøver så langt det er mulig å bruke lokal mat. Det har alltid vært viktig for oss, sier Ronny Solbakken, som er sjefskokk.
Så ringer telefonen igjen.
– Vi skulle gjerne bestilt lunsj til åtte personer…

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Nå er de i gang med lutefisklag, og snart julebord. – Artig å være i gang igjen, sier fra venstre Ronny Solbakken, Jay Jørgensen og Aina Solbakken på Hildurs Urterarium i Brønnøy.