En tusletur på Alstahaugtunet er alltid en visuell glede, og er du heldig å komme dit en varm, vindstille høstdag kan du kanskje oppleve historisk sus ved middelalderkirken og Snøhettas praktbygg som åpnet for snart ti år siden.
– Den 20.-22. oktober markerer vi med foredrag og konsert av Ola Bremnes, sier formidlingsleder Johanne Markvoll.

Hver dag i uka, unntatt mandag, kan du ta turen til det som beskrives som en uvanlig vellykket miks av gammelt historisk bygg og moderne arkitektur. Stedet er gjort viden kjent av dikterpresten Petter Dass, som du kan lære mye om i museets utstilling, som har vært åpen siden 20. oktober i 2007, noe som på tiårsdagen markeres med temautstillingen Å bygge i stein.
Men hvordan var Alstahaug før Petter Dass? Det kan du få vite på Birgitta Berglunds foredrag 21. oktober. Hun er fra NTNU Vitenskapsmuseet og tar et dykk i kulturlaget på Alstahaugtunet, ser på kulturminner og gir oss et bilde av hvordan livet var.

Men før Berglund får ordet vil Ivar Roger Hansen fortelle om prosjektet, fra idéfase til ferdig bygg. Han var prosjektlederen for realiseringen, som har en særdeles lang forhistorie. Allerede på slutten av 1800-tallet ble de første ideene om å gjøre Alstahaug med prestegården og tunet omkring til et minnested for Petter Dass lansert.
Foredragene går over fra historikk og design til humor, når Nils Magne Knutsen skal dele små morsomheter fra Petter Dass, som omtales som Norges første humorist, sett i sammenheng med forfatterskapet som helhet.

Dagen avslutter med konsert med Ola Bremnes, som presenterer det nye albumet Petters poetiske pulver. Han beskrives på museets nettsider som den nålevende musikeren og komponisten som har gjort mest for å nå ut med Petter Dass tekster til et nytt og bredere publikum og lansering skjer under jubileumshelgen på Alstahaug. Med seg på dagen har han Tore Bruvoll på gitar og orgel, Hallvard Bruvoll på fele og Andreas Amundsen på bass.  Are Simonsen står for lyd.
Så da blir en stakket stund stillheten ved bautaen skiftet ut med toner og tekst den kjente dikterpresten nok ville ha kjent stolthet av.

Markeringen avsluttes søndag 22. oktober med aktivitet for de minste.
– Foredragene passer for alle som er interessert i å lære mer om plassen, og vi håper å ha noe som passer alle målgrupper. Søndag arrangerer vi barnebursdag i Eldhuset og ulike aktiviteter knyttet til stedets arkitektur, sier Markvoll.
Ellers er det en rekke ulike aktiviteter på museet i høst, fra kåserikafe med forfatter Tor Martin Leines Nordaas den 13. oktober, der han presenterer sin nye bok om Om og menn, til adventshelg på Alstahaug den 1. -3. desember.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind