Kokken Janne Lise Åsvang skal spise ute denne julidagen. Vi er på Horn i Brønnøy der ei lita bu er blitt spisested for sommeren i regi av Krakje gård.
– Pannekaker er godt, men jeg tenker vi skal sjekke ut steinovnspizzaen, sier hun.

Krakje gård holder til ved Friarsteinen i Brønnøy, stedet der kjærester angivelig skal ha kurtisert og blitt sjarmert. Men i sommer er altså Kristin Fjellsøy å treffe på Horn, i ei bu som også tidligere har tilbudt noe å spise.
– Det er spennende at de har egne produkter med seg til salgs i bua, og kjekt å få smaksteste, sier kokken og prøver appelsin- og rabarbrasyltetøy og en myntegele. Fristelsene er mange for her finner vi også hjemmebakte kaker, biscotti, kjeks og lefser.

Vi bestiller hver vår steinovnspizza og et skilt på veggen lover at kokkeleringen kun tar tre minutter.
Et smart valg når bua så og si står i ferjekøen til Vega og Vevelstad.
Og tre minutter tar det før en rykende varm pizza som smaker av riktig krydder og god tomatsaus står foran oss på praktiske papptallerkener.
– Dette var saker. Tynn, fin bunn, mye ost, godt med skinke, mye fyll. Dette er enkel god pizza som passer til både voksne og barn, sier kokken Åsvang, som har kledd seg godt for anledningen, for nordlandssommeren er ikke akkurat varm for tiden.

Flere kommer til og bestiller pizza, og nylagede brød blir hentet ut av steinovnen.
– Vi har bra med besøk, og folk fra bygda rundt her kommer gjerne og handler litt. Det er vi veldig glade for, hører vi fra bua.
– Her får man kjøpt porsjonspizza for like over hundrelappen. Det er sympatisk pris og vel verd å kjøre hit for å få et måltid. Det er også bra at de har glutenfri variant, og at de kan lage pizza uten svin. Da byttes kjøtt ut med sopp, sier kokken, som har forhørt seg om mulighetene for de som må og ønsker å velge annet enn det vi spiser denne dagen.

Vi diskuterer smakene av syltetøyet, og appelsinmarmeladen har særpreg med solide smaker. Rabarbrasyltetøyet får toppkarakter og myntegeleen får kokken til å utbryte;
– Nydelig! Her er det rett og slett god lokalmat! Skulle jeg trekke for noe som helst var benkene gjennomtrukket av fukt, så her kunne noen ha fått strikket noen sitteunderlag som ville høyne opplevelsen, sier Åsvang.
Nye ferjebiler kjører om bord i hvite og sorte havfartøy, sommerblomstene beveger seg lett i bris og ei humle finner også et lite måltid – på en rødkløver.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

I ei lita bu på Horn ferjeleie i Brønnøy finner du i sommer godsaker fra lokal gård.