Høstmarked med vikinger, kunstig intelligens og skogsatelier

0
950

Utstillingsdebutant Laura Torgnesvik og uteutstillingsdebutant Bitten Pigato sørget for sterke følelser og visuell magi på høstmarkedet på Dragereiret i Brønnøy første søndag i oktober. Flere hundre mennesker tok turen og fikk se flyttbar smie og kjenne på vikingstemning.

F.v Kristin Fjellsøy og Merethe Nystad Hopen var blant de som sørget for mat og drikke på høstmarkedet.

Når Kristin Fjellsøy, eier og driver av Dragereiret ber venner om å dele nytt om høstmarked via sosiale medier – så deler venner. På et tidspunkt sto mer enn 100 biler på pop-up parkeringsplasser rundt det som er et tidligere vikingsete, der en og annen brosje kan dukke opp fra jorda. Brukt i de dager man kunne se røyken fra store gryter, som mettet flere hundre vikinger på tokt.

Det årlige høstmarkedet på Dragereiret.

Like mange mettet Fjellsøy, som var svært glad over at så mange tok turen til det årlige høstmarkedet.
– Jeg laget 25 kilo lapskaus, men det, pølser og så å si alt av kakene gikk i løpet av et par timer, sier Fjellsøy, som i like stort tempo solgte alt fra hjemmebakte brød, rabarbrasirup til vanilje med mjødurt.

Hun får nye kunder, som like etterpå tusler opp over marka, forbi leende barn som tester stylter, forbi et par gutter med vikingsverd, dog i plast. De går helt bort til Alf Steinarson, som står og beviser at vikingene godt kunne lage sverd av den solide typen. For selv på noen få minutter, med pumping av luft inn i ei flyttbar smie, kan kullbiter bli glødende 1200 grader.
– Har du lyst til å prøve å smi til denne spikeren her, spør han en gutt som ser spent på glødende kull.
Gutten rekker ut hendene for å få vernebriller, hansker og å få låne en hammer som gjør den nå mykere spikeren om til et flatt lite emne. Plutselig er det ikke vanskelig å se for seg hvordan vikingene for mer enn 1000 år siden gjorde seg klare for ferd, akkurat på dette stedet.

Cicilie Wennevik, sammen med mamma Sissel Wennevik, nyter en stopp i Dragereieret på høstmarked.

Det er alt annet enn forberedelse til ferd og fangst inne i Dragereiret, her nytes varm kaffe og et tiltygg og Cicilie Wennevik klapper en fornøyd hund, som gjerne vil ned og hilse på alle.
– Kristin gjør en sånn fantastisk jobb med høstmarkedet og Dragereiret. Hun følger hjertet sitt og står på. Dette er helt supert. Jeg blir så glad når jeg får oppleve andres suksess, sier Wennevik som tidligere i år startet Cash Barber i Brønnøysund, og som godt kjenner til hva som må legges ned i arbeidsinnsats for å møte folks forventinger.
– Åh, dette var helt nydelig, sier Mario Ortega Quiroga, han blir lattermildt med på et foto sammen med Remi Karijord, for like utenfor Dragereiret er en trone verdig en høvding.
– Utrolig flott med en sånn dag, jeg har med meg familien hit og vi liker å være ute og oppleve ting i området vi bor i, sier Mario Ortega Quiroga.

He, he, her sitter jeg godt, sier Mario Ortega Quiroga, og synes at medarbeider Remi Karijord fra Svang godt kan få lov til å være vikingen bak stolen!

Inne på den nye scenen: Ragnarock er det musikk å høre på høstmarkedet, men tonene er mer dvelende og synet som møter oss er mer magisk.
– Dette er min første utstilling og dette er en drøm som er blitt sann for min del: Jeg har alltid hatt slike bilder i hodet, men jeg kunne ikke tegne og male. Men fra i sommer har jeg laget disse via digital art: Da mikser jeg AI – kunstig intelligens med mine egne bilder, og avslutter i verktøyet photoshop. Da Egil på Braks raskt kunne printe ut bildene, ble det utstilling for første gang, sier Laura Torgnesvik fra Brønnøy.

Bildet til høyre ble raskt solgt da Laura Torgnesvik hadde sin første utstilling.

Hun har på kort tid opplevd hele følelsesspennet fra gråt til glad latter, for bildene er så spesielle at de påkaller reaksjoner. Raske reaksjoner.
– En kar kom inn her og fikk sett et av vikingbildene jeg har laget spesielt til dette høstmarkedet; Han bestemte seg med en gang. «Er det ikke solgt, vil jeg kjøpe» sa han. Nå har jeg solgt fire stykker og flere vurderer kjøp. Reaksjonene på blant annet kvinneskikkelsene mine er rørende og jeg er glad for at Kristin overtalte meg til å ha utstilling som viser litt av min verden med nordlys, stjerner og magi. Vi kan vel alle trenge mer magi i livet vårt, sier Laura Torgnesvik.

Kraftfulle bilder med mye mystikk: Vikingen til høyre ble solgt med en gang en kar så den.

Ei som også får mange reaksjoner er Bitten Pigato, som har 13 malerier hengt opp ute i skogsstien.
– Vel, ett er solgt og tatt med allerede, og artig er det at flere er i tenkeboksen. Da Kristin foreslo at jeg kunne ha utstilling ute måtte jeg dra hit og se. Jeg ble helt «blown away», særlig over området ved steinene der borte.  Jeg ble så inspirert at jeg fikk gjort ferdig et stort fargesterkt maleri som faktisk har elementer av naturen her i seg, sier kunstneren bosatt på Horn i Brønnøy. Og må svare på spørsmål fra turgåere i hopetall, for det er tydelig at folk både tar en kaffetår, og sørger for å bruke turterrenget rundt.

Smilende kremmere i salgsbodene har tydelig en god dag.
– Ja, jeg begynner å bli tom for det meste, sier Bente Børsheim fra Stavsmarken gård i Vega. Hun hadde med seg alt fra kjøttboller til kjærligheter av klubbetypen, og bekrefter til spørrende kunde at det i høst blir kakedag som i fjor.
– Ja, vi skal snart få til åpen kafe med kakebord, det ser vi frem til, sier Børsheim.
Like fornøyd er Sølvi Volnes i Halsaunets alternative oase.
– Det er en fin dag med mange kunder, sier hun.
Like bortenfor står Siv Heimstad, som blant annet selger skilt og fine små oppbevaringsbokser for opptenningsbrikker.
– Jeg er superfornøyd med dagen. Jeg må hjem og produsere opp mer, ler hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Høstmarkedet på dragereiret trakk flere hundre mennesker. Driver Kristin Fjellsøy fikk mange godord for å samle kremmere, turgåere, kaffelystne til et lite marked som kan bli enda større neste år. – Jeg har fått innspill fra mange som har lyst til å være med, det ser jeg frem til, sier hun.