Humlehage i miniatyr

0
485

Det passer godt med en bitteliten hage i skogholtet når det er bier som skal bo der.
– Vi har vært på bygda og fått tak i stauder biene liker!

Denne lille biehagen finner du i et skogholt ikke så langt fra Hilstad skole i Velfjord. Og om du ikke har mulighet til å besøke den, kan du kanskje lage din egen!

Det sier Hanna Engen Steinsholm, som sammen med Hanne Nielsen har laget hagen vi finner mellom Hilstad skole og Nøstvik kirke i Velfjord.
– Oi, så fint. Her kan barn ta med seg lupe, sette seg på en stubbe og studere blomster og insekter, sier Vibeke Steinsholm som er på første besøk i det de kaller biehagen.
– Denne lille, forhåpentligvis snart summende hagen, supplerer Evens hage i arbeidet vi i Brønnøy menighet har satt i gang, tilføyer hun. 

Her skal det høstes! – Vi håper det blir litt avling i år, sier de tre.

Hanne Nielsen viser rundt i området de har fått lov å låne av grunneieren.
– Velvillige og snille hageeiere har gitt oss blomster og stauder biene liker, som akeleier, prestekrager og blomsterrabarbra, 10-12 sorter. Vi har plantet solsikker. Vi har sådd løk og sukkererter, og her borte litt potet og gulrøtter. Blir du med hit over ser du ei bittelita blomstereng, ler hun om en fin liten jordlapp der blomster snart gror.

Tørt: Det er ikke hvert år det er behov for vanning av lokale hager. Hanna Engen Steinsholm vurderer å bli gartner og får fin erfaring i dette arbeidet.

Hanna Engen Steinsholm henter vannkanna og gir solblomster fukting i det varme været.
– Jeg har lyst til å bli gartner, og da er dette arbeidet en fin måte å få realkompetanse før jeg skal lære om botanikk, struktur, identifikasjon og så mye mer. Men så er det også veldig fredelig og fint her inne, sier hun og setter fra seg kanna.
Vi lytter etter humler, men hører ikke annet enn en hissig flue, som tydelig har lagt elsk på minihagen.

Stubber å sitte på, men verktøyet som ligger her bør vi overlate til proffene!

Den nye hagen har altså ikke fått noen dronningbie på plass, men et fint sted er klargjort.
– Se her. Vi har boret hull i stubbe som kan passe godt som humlebol. Men vi er kanskje for sent ute i år, undrer Nielsen.
Felles for biene og humlene er at de trenger blomstrende planter. De trenger nektar for å skaffe seg energi og larvene trenger næring fra pollenet for å vokse.

Både bier og fluer pollinerer, men humler og bier er de mest effektive!

–  Vi håper på samarbeid mellom skoler, barnehager og menighet. Vi ønsker å ha en liten høsttakkefest her og ikke minst ha ulike typer verksted, som bieverksted, sier Steinsholm.
– Oi, hør. Der er ei humle, utbryter Nielsen.
Vi ser den ikke, men summingen er ikke å ta feil av.
– Ta gjerne en tur hit og se. Og har du flere biefremmende stauder, ta gjerne kontakt, sier de tre.

En liten humlehage å besøke: – Denne uken har vi hatt med barn i hagen. Det gikk riktig fint, sier Hanna Engen Steinsholm i midten. Til venstre er Vibeke Steinsholm, til høyre er Hanne Nielsen.

Og hvorfor kan en slik biehage være til nytte?   Det er mange truede bie- og humlesorter i Norge. Faktisk har regjeringen en egen «Nasjonal pollinatorstrategi», der de ser på jobben som gjøres blant annet i PolliVest og Summende hager.
Biene er svært viktige for oss;  Biene, og biearten humler pollinerer, det vil si at de overfører pollenkorn mellom blomster på planter. På den måten kan frukt og frø utvikles. Altså, har du en ripsbusk i hagen, er det takket være bier og andre insekter at det blir bær på den. En rekke landbruksvekster er avhengig av pollinering, men forsvinner blomsterenga og bruker vi miljøgifter, kan også biene forsvinne.
Det vil vi ikke.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Hanna Engen Steinsholm bidrar i arbeidet med å skape et sted bier og humler vil trives; og et sted barn og voksne kan besøke for å lære litt mer om de viktige summende skapningene.