10 C
Brønnøysund
mandag, mai 23, 2022
spot_img
HjemNæringslivHyller lokal hjertevarme

Hyller lokal hjertevarme

-

Julekampanjen «Hjertevarme» er i gang på Sør-Helgeland, med gaveinnsamling og mer!
– Vi opplever høytrykk i hjertevarme. Det strømmer inn. Vi har allerede pakket inn over 100 gaver, sier Anne Beate Fiveltun i Brønnøysund Røde Kors.

Det er ikke alle som gleder seg til jul. Bare i Brønnøy er det mer enn 200 barn som vokser opp i familier som har så lav inntekt, at det ikke er nok penger til å kjøpe julegaver.
–  Dessverre er det hos noen ikke penger til julemat eller noe ekstra som vi andre tar for gitt i en raus høytid. Behovet er kjempestort. Men heldigvis; Hjertet er på riktig sted hos lokale bedrifter og lokale mennesker. De vil veldig gjerne dele sånn at alle får. Det er vi utrolig glade for, sier Fiveltun.

Aksjonen har fått laget et hjerte de selger til inntekt for «Hjertevarme».

Hun er snar til å gi ros til initiativtakeren til gaveinnsamlingen som startet i 2019.
– Line Gregersen fra Brønnøysund ønsket å glede til jul, og startet innsamling av julegaver og julemat. Hun fikk satt opp et juletre på butikken der hun jobbet; Prix på Farmen, og dit kom det hundrevis av gaver. Vi ble like før jul i fjor spurt om å bidra med formidling av gaver, noe vi sa ja til å prøve å hjelpe til med. Vi tok ringerunden til hjelpeapparatet, og klarte til og med å engasjere ordføreren, som bidro med innpakking, sier Fiveltun.

Hun har i år startet arbeidet tidlig, for å sikre at så mange som mulig får, for det er ikke alltid enkelt å nå ut til de som trenger hjelp.
– I fjor kom det inn 600 gaver og mat. Vi nådde ut til 100 personer. Hjelpeapparatet er helt uvurderlig i dette arbeidet. De støtter som best de kan. Og på innsamlingssiden har vi med oss flere lokale coopbutikker og Amfisenteret. Frivilligsentralen i Sømna har meldt at de vil hjelpe til. Og nå gir altså både privatpersoner og bedrifter. Det er mulig å gi anonymt, noe en del velger. Gavene er velkomne, uansett hvordan de overleveres, sier Fiveltun.

Amfisenteret i Brønnøysund har gitt raus plass til aksjonen.

For de som trenger vennlig omtanke nå før jul, har Fiveltun fått laget et skjema det går an å levere inn; en ønskeliste.
– Eller du kan få noen i hjelpeapparat eller noen andre til å levere for deg. Det er kun jeg som har oversikt over hvem som får gaver og mat, og navnene blir slettet kort tid etter jul, forklarer hun.
Gavene som kan leveres må være ubrukte i originalforpakning, klær må ha byttelapp og hjemmestrikk må være ubrukt.
– Vi tar gjerne imot alt av matvarer, tørrvarer, hermetikk, brus, snacks og godteri. Gjerne passende til jul. Du trenger ikke pakke inn gavene, det kan vi gjøre, sier Fiveltun, som har kontaktet kommunelegen for å sikre at de følger smittevernregler.

Men tilbake til ønskelisten! I et samfunn der materielle ting florerer, kan det for de yngste være vondt å ikke kunne pakke opp en eneste gave til jul.
– Til oss får de lage ønskeliste. Vårt mål er at hvert eneste barn som blir satt i kontakt med oss, skal få en ting de virkelig ønsker seg. Det sier seg selv at det ikke er mulig å oppfylle ønsket dersom det er den aller nyeste IPhonen, men vi skal ellers prøve det vi kan, sier Fiveltun.

Litt stas er det at aksjonen har sin egen kunstplakat.
– Vi ønsket oss veldig et stemningsbilde med julenisse og barn, og kontaktet den lokale kunstneren Lene Sund. Hun var så god å lage en akvarell til oss. Hun satt flerfoldige netter etter jobb og familietid og malte. Hun kom selv og leverte bildet helga før aksjonen startet, den 16. november. Det var akkurat det vi ønsket oss, bare enda finere. Det er rammet inn og kan sees på Amfi i Brønnøysund, sier Fiveltun.

Lene Sund har laget kunstplakat til aksjonen. Den kan du se på Amfi.

Hun deler historien til navnet på kampanjen «Hjertevarme».
– Det involverer et tyveri og politiet, ler hun og forklarer at det slettes ikke var noe tradisjonelt ran.
– En politimann kommenterte i fjor på sosiale medier at lokale bedrifter viste hjertevarme. Jeg bestemte meg der og da for å stjele begrepet til bruk i neste års aksjon. For vi så allerede da at det er et stort behov, sier Fiveltun.
Hun meldte politimannen og sa at ordet herved var tatt.
– Det var et raust ord fra en raus mann. Han syntes det var helt fint at vi låner ordet, og det passer godt at det kom fra en kar som er opptatt av at barn og unge skal ha det bra, sier Fiveltun.

Som kommer tilbake til hjertevarmen i lokale bedrifter og hos privatpersoner.
– Brønnøy Kalk tok kontakt: De gir sin julegave til «Hjertevarme»-aksjonen. Det er utrolig flott av dem og de ønsket at vi skulle oppfylle ønsker til ungene. Det skal vi prøve å gjøre! På samme tid tok en dame kontakt, hun hadde strikket gaver. Hun skulle sette fra seg gavene i gangen her i Røde Kors huset. Jeg kom hit og fant en hel pose med flotte strikkasokker. Men hva var i eska under? Hun hadde jammen meg strikket 16 gensere i tillegg. Da blir det gaver som varmer i vinteren. Jeg måtte felle en tåre da jeg så arbeidet som var lagt ned, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Glade: Brønnøysund Røde Kors sin leder, Aud Ansnes (til venstre) og Anne Beate Fiveltun i aksjonsledelsen er overveldet over givergleden. – En giver har strikket en rekke varme gensere. Det er godt å ha for barn som skal ut og leke i vinter, sier de to.