Han kaller seg Tim P og vil nok overraske og glede med en fotoutstilling utenom det vanlige! Utstillingen består utelukkende av menn i nettoen i naturen.
– Den aller første framvisningen av «Menn i natur» blir i Brønnøysund 27. november. Jeg er kjempespent. og gleder meg, sier fotografen fra Træna.

Goma i Brønnøysund åpner dørene for en ny utstilling kurert av Lars Laumann. Denne gangen er det Tim Patrick Kristiansen, alias Tim P fra Husøy i Træna, som skal få oppmerksomheten i det som etter hvert har blitt et kombinert spisested, bar og galleri.
– Det var en tilfeldighet at jeg møtte Lars Laumann på Træna på forsommeren i år, og jeg måtte beklage at jeg ikke visste at Lars er en anerkjent kunstner, både i Norge og i utlandet. Da han fikk se fotografiene mine spurte han om jeg ønsket å ha utstilling. «Jøss er bildene så bra», spurte jeg og forsto at jeg sto overfor en supergira kurator. Jeg takket ja, og nå er det første visning Går det bra skal vi prøve å få til en vandreutstilling til byene på Helgeland i et samarbeid med flere kunstnere.

 

Menn i natur er helt presis nakne menn i natur og fotografen sier at verden og internett flommer over av foto av nakne kvinner, så nå er det mannfolka sin tur.
– Det hele startet under Trænafestivalen i 2015 da fire festivaldeltakere fra Mo i Rana ønsket å ta et spesielt foto. De ønsket bilder i stil av den kjente fotografen Ketil Born, som lot menneskekroppen gjenskape former i naturen. Jeg sa ja, dersom jeg fikk gjøre det på min egen måte! Vi avtalte møtested og tidspunkt og gikk rundt på festivalområdet for å finne ut om det lot seg gjøre å ta bilder der. Vi fant ut at nakenhet kunne vekke såpass mye oppmerksomhet, at vi fant en ensom odde mot Sanna på Træna. Der ble de første bildene tatt. Motivet var de fire mannfolka som satt på huk i ydmykhet til fjellene.

Det skulle bli en stor festivalsnakkis da bildene ble lagt ut på Trænafestivalen sine sider.
– Det tok helt av! Alle syntes bildene var tøffe. Da var vi i gang. Hvert år etterpå har vi hatt en fotosession ute i naturen. Vi har brukt kjente landemerker i Træna som Kirkhelleren, steinkuken og kjærlighetstunnelen. Nå er det blitt sånn at alle venter på årets festivalbilde på fredag. Og i år var antallet som deltok 16 stykker. Skikkelig artig, det blir spennende å se om de blir to eller 20 til neste år, og artig å se hvor vi havner for bildetaking, for bildene «blir til mens vi står» sier Tim P, som altså tar med seg fotografier utenom det vanlige – først til Brønnøysund.
– Det er sjelden man ser aktbilder av kun nakne menn, de er som oftest fotografert sammen med kvinner. Jeg gleder meg til å høre responsen også her, sier han.

 Tim P er opprinnelig fra Mo i Rana men har bodd over store deler av Norge. Han ble tidlig hobbyfotograf med spesialitet natur, særlig grottene i Plurdalen. Det skulle bli en sanger og danser som ga Tim P trua på at han kunne fotografere.
– Jeg har ikke tatt fotofaglig utdannelse, jeg jobber ellers primært innen anleggsarbeid, men er som poteten – kan brukes til alt. Malin Anna, som for øvrig synger på Goma samme lørdag, ønsket å få tatt en serie bilder. De ble såpass bra at hun sa seg overveldet og mente at jeg burde satse mer på dette. I senere år har jeg fått svært mange positive tilbakemeldinger, blant annet fra en fotograf som besøkte Træna og så bilder jeg har satt opp på husveggen min, forklarer han.

Fotografen sa til Tim P at han hadde ikke blunket en gang hvis han hadde sett disse bildene utstilt på Metropolitan i New York.
– Det var spesielt å høre, sier Tim P, som mener at inspirasjonen til å trives innen kreative uttrykk startet allerede i barndommen.
– Jeg er nok arvelig belasta! Jeg kommer fra en jødisk familie der kunst og kultur har verdt høyt verdsatt. Min mamma var tidlig opptatt av at jeg skulle bli kjent med litteratur og kunst. Jeg var ung da jeg leste Hamsuns samlede og annen verdenslitteratur. Jeg drømte litt om å bli forfatter, men det var med fotoapparatet jeg skulle ende opp, sier han.

Tim P sier at han egentlig aldri har betraktet seg selv som en kunstner. 
– Det gikk først opp for meg etter noen lange samtaler med en psykolog. Psykologen sa til meg: Du har et kunstnersinn, lær deg og leve med det. Det er moro å drive med kunst, og samtidig gjør det meg ydmyk å få gode tilbakemeldinger, sier han.
Og mener fotografiene kan passe for alle og enhver.
– Målgruppa er folk i alle aldre som har lyst å se nakne menn i hardbarket natur!

Tekst: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Tim P

Et av aktfotografiene tatt i Træna. Tim P opplever stor oppmerksomhet og er spent på mottakelsen på utstillingen.