Påhengsmotoren brummer godslig. Ole Martin Lundberg og Thomas Bakken frakter sager og utstyr til stedet ei ny hytte blir bygget i august.
– Vi rydder tomta her i Sømna på dugnad og våren 2019 er Holandsbua ferdig, sier Solveig Lomsdal i DNT Sør-Helgeland.

DNT (Den Norske Turistforening) er kjent for sine hytter, turløyper, fjellsportkurs, turtilbud for folk i alle aldre og med ulike behov for tilrettelegging.
– I andre deler av landet kan du faktisk gå fra hytte til hytte på tur. Slik er det ikke i vår region, men nå kommer det opp en splitter ny hytte som alle kan besøke, sier Lomsdal (på foto med Thomas Bakken).

De er en dugelig arbeidsgjeng som skynder seg å benytte finværet til dugnad til glede for alle, for hyttene kan alle låne, sier Lomsdal om de 550 DNT-hyttene som medlemmer selvsagt får rabatterte priser på.
– Hvordan det fungerer? Vi som er medlemmer kjøper en standardnøkkel til hytta, og så kan vi bruke den på alle hyttene i hele landet, forklarer hun.

Vi står på brygga og ser over på området der den nye hytta kommer opp. Ei sikringsbu med utstyr og fasiliteter er på plass, og nå ryddes skog unna for å få plass til ei svært velkommen hytte.
– Du må ikke ta båt for å komme til hytta. Det er en fin gåtur på rundt to kilometer rundt vannet her, forklarer Lomsdal, og avtaler med andre i dugnadsgjengen om hva som skal fraktes over på båttur to over vannet.

Hytta er av standard type, Rana Hytte med seks soveplasser, stue, kjøkken og det man trenger på tur.
– Vi ser frem til 20. august. Da blir det stort rigg her. Et helikopter skal frakte hytteelementene fra parkeringplass til tomta. Det blir bra, sier Lundberg, som forklarer hva dugnadsgjengen gjør i forkant.
– Fremover skal vi få ryddet ferdig tomta, kappe og lunne tømmer, kviste skog og drenere skogsveiene. Dette blir bra!

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind (Foto på tomta; Solveig Lomsdal)

Frakter utstyr: Mye kan fraktes i båt, og Ole Martin Lundberg sørger for at årene ligger riktig. Her med Thomas Bakken.