Etter en times svev i etter hvert glødende kveldssol lander Jan Inge Nilsen elegant på Russesletta i Brønnøysund. Sønnen Aleksander løper ut fra heimen like over veien, og gir faren en skikkelig high five.

Nilsen ringer flytårnet og melder i fra at han har landet.
– Dette er dagens andre tur. Flotte forhold i dag for paragliding, men landingen var jeg ikke helt fornøyd med, jeg kom ned i fronten, noe som betyr mye snø inn i skjermen. Godt jeg har snill kone, for denne må tørke i stua, sier han med smil.

En times svev gir tydeligvis mersmak, for dette var Nilsens andre tur denne onsdagen i stille uke påsken 2018.

En times tid svevde han fra fjellet Tilremshatten i Brønnøy, en tur han har gjentatt mange ganger.
– Lengste tur var på tre timer og tre minutter. Da ble det fryktelig kaldt. Uansett er det viktig å starte i riktig øyeblikk og å treffe på termikken, ellers blir det en seks minutters tur hjem, sier han.
Det er viktig å ha kontakt med flytårnet både ved start og avslutning.
– Flytrafikken er så snill at den flyr rundt meg!

Jan Inge Nilsen er til daglig elektriker innen feilsøking og reparasjon i Brønnøy kommune, men bruker fritiden blant annet til en hobby som ser majestetisk ut. Like før vi slår av en prat svevde han over oss og kunne se sola brenne ute mot vest, før den gikk ned bak Gullsvågfjellet på Vega.
– Dette er en fantastisk hobby. Jeg drev med fallskjermhopping og basehopping før, men har mer eller mindre sluttet, for paragliding gir enda mer glede. Dette er verdt å prøve, sier han og legger til at drømmen er å fly Tilremshatten til Trælnes.

Har du lyst til å prøve paragliding er det mange fine nettsteder som kan gi deg råd og tips, før du starter på et kurs. Et tilfeldig søk viste blant annet Skynorge.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind