De satt stille på posten og så to elger nærme seg i skogholtet.
– Jeg fikk ikke felt noen elg i fjor, i min første sesong, men nå, nå kanskje var det min tur, sier Eline Trælvik fra Brønnøysund.

Hun er en av 516 108 personer som er oppført i Jegerregisteret i år, ifølge SSB, og hun er en av de i Norge som kan alt nødvendig om våpenforskrift og jaktregler, og nylig fikk hun årets store opplevelse; jaktstart.
– Vi satt i Trælvikodden, der min far eier grunnen. Ei elgku og en halvannet-åring kom rolig gående mot oss, der jeg satt sammen med en vant jeger på post, med hunder som back up i tilfelle behov for å spore opp dyr. Vi ble enige om at jeg skulle prøve å ta ut elgkua hvis jeg fikk sjansen. Følelsen akkurat da var å ha is i magen, forteller hun.

Eline Trælvik ventet, prøvde å få riktig posisjon og kunne se at elgkua var rundt 70 meter unna.
– Jeg var litt spent og trodde at jeg skulle bli skjelven og få hjertebank – hele pakka, men jeg holdt meg overraskende rolig. Jeg siktet, og trakk av. Jeg kunne se raskt at skuddet traff riktig. Det var et lungeskudd, og elgkua la seg raskt ned. Det hele var rolig, trygt, for jeg hadde med meg noen som var vant jeger, og vi kunne se på reaksjonen på dyret at dette ble gjort på riktig måte, sier hun.

For det er et stort ansvar. Det er mye forarbeid før en nordmann, eller kvinne kan kjøpe seg et våpen og dra ut på jakt.
– Det gikk greit å få tatt jegerlisens, jeg fikk mange gode råd av samboeren min. Så var det våpen. Jeg oppsøkte børsemaker og fikk kjøpt mitt aller første våpen. Morsomt nok var det kun en rosa inne av den lette sorten som passet min størrelse og mitt behov. Det funker fint det, sier hun med smil.

Det er også mye etterarbeid når en elg er felt.
– Det er ikke bare å gå i skogen og felle en elg. Den skal vommes. Den skal flås og den skal henges til mørning til 40 døgngrader. Det vil si den går ned ti grader i snitt, så det tar gjerne fire døgn, forklarer hun.
Elgen blir nå brukt til mat på bordet.
– Jeg er veldig glad i elgkjøtt. Det er stort sett elg det går i; som kjøttdeig til taco, pizza og lasagne. I det hele tatt er det veldig fint å sanke fra naturen; også bær og sopp. Det er stas!

Her er Eline Trælvik sammen med jaktlaget i etterarbeid.

Det skulle bli jakt to helger på rad for Eline Trælvik, for helga etterpå var hun med på jakt på vald til samboerens familie.
– Der var jeg med for å sitte på post og å drive dyr. Da skjøt jeg ingen, men det var helt ok. Jeg har hatt min førsteopplevelse som jeger, og alt gikk greit, sier hun.
Hvorfor jakt er kjekt forklarer hun ved mye sosiale, artige øyeblikk.
– Men også det å komme seg ut og å oppleve mestring. Man får også virkelig kjent på adrenalinet. Nå fortsetter vi med rådyrjakt, og senere er det også mulighet for å jakte på fugl. Det er veldig variert, og man kan jakte nesten hele året, det er noe å se frem til, sier hun.

Tekst: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Privat

Eline Trælvik fra Brønnøysund felte sin første elg ved årets jaktstart. – Det er et stort ansvar å drive med jakt, men det var trygt å ha med erfarne jegere på post, sier hun.