– Jeg er veldig glad i jobben min!

0
1002

Kjent under kallenavnet Mem har Aporn Bjarghov på Bjøru i Sømna skapt sin egen bedrift. En bedrift som både er stedfast og flyttbar.
– Det har blitt seks år med Mem Thaimat, og jeg synes det er kjempefint å jobbe her! 

Mat og pynteplanter i drivhus: Det er fint å ha grønnsaker og urter for hånden når man skal lage mat. Fra venstre Mem og Marit Bjarghov.

Vi treffer Mem sammen med svigermor Marit Bjarghov utenfor Nordgården pub og spiseri og tar en gåtur i en snart sommerklar hage, som rommer både vårløk og poteter, men også prydplanter.
– Jo, her sitter mange om sommeren. De spiser gjerne inne og så tar de seg en tur i hagen, forklarer Marit Bjarghov og stanser foran en rekke drivhus. I det største venter prydplanter på litt varmere dager før utsetting i hagen. I et annet dyrkes det tomater og salater, og i et tredje viser Mem frem blant annet koriander for bruk i de thailandske rettene. Middagsmat som serveres i spiseri, fra matvogn som nå står parkert på tunet og som catering til selskaper og andre treff der et måltid hører med.

 

 

Hun har fri fra matlaging i dag, og bruker tid i hagen. Dagen før var det 17. mai og Mem serverte sine spesialiteter i tillegg til røkt svinekam og hjemmelagede kjøttkaker.
– Mem imponerer, for hun står opp tidlig om morgenen og legger seg sent om kvelden. Hun har utviklet egne retter basert på kjennskap til thailandsk mat, men også utprøving. Hun har blant annet når det gjelder saus en egen blanding hun er redd for. Altså den er hemmelig, smiler svigermor Marit Bjarghov, som deltar i arbeidet, også etter at hun og ektemannen Trond har overlatt gården til den yngre generasjonen.
– Hva jeg bidrar med? Det blir litt av hvert. Blant annet lages thaimaten sånn at grønnsaker må hakkes i små biter, og kjøttet må være forstekt før gjestene kommer. Thaimaten lages og serveres raskt, og er ikke forarbeidet gjort går alt for sakte, forklarer Bjarghov.

De er med rette glade for stort og praktisk kjøkken til bruk i arbeidet med catering, matsalg fra bu og spiseri. – Bedriften bygges opp litt etter litt, forklarer de to.

Mem har vist oss et praktisk og innholdsrikt kjøkken, tilpasset kravene Mattilsynet setter for matlaging i Norge i dag.
– Her er det bygget opp litt etter litt. Det er derfor det ikke har vært drevet storstilt reklame, men Mem startet med catering og salg fra vogn for seks år siden. Hun kjørte da også til Brønnøysund, men nå holder det å selge på Vik og Berg. Vi ser at de fra Brønnøy som kjenner til maten hennes, kommer kjørende dit, sier Bjarghov.
– Det var mye arbeid å kjøre langt, så det er fint å kunne være nærmere hjemme, sier Mem.

Vårsysler: Mem setter pris på å kunne jobbe både ute og inne. Det er mye arbeid på et sted som dette.

Vi diskuterer signaturrettene til Mem, som er en kylling med cashewnøtter, svinekjøtt i rød curry.
– Og ikke minst vårrullene, sier svigermor Marit Bjarghov. Hun bekrefter at det er mange stamgjester på det søndagsåpne spiseriet, som har åpent hele juli måned.
– Det som er fint er at gjestene gjerne sitter lenge. Og vi spiller ikke musikk på vanlige spisedager, så de kommenterer gjerne hvor godt og stille det er her!
Med turmålet Bjørufjellet like bak gården, er det mang en turgjenger som først tar toppen, så stoppen i spiseriet.
– Vi får innom mange kjente, men også en og annen turgjenger vi ikke har sett før, sier Marit Bjarghov.

Glimt av sommer: Vi har passert midten av mai, og sommerblomstene pynter inngangen til spiseriet.

Mange spisesteder meldte om tomme lokaler 17. mai 2020. I Oslo var det i følge riksmedia kun ti satte bord på den ellers stappfulle Gamle Raadhus restaurant.
– Slik var det ikke her. Vi har kun fem store bord tilgjengelig akkurat nå, på grunn av smittevernreglene, men vi hadde totalt flere gjester i år enn i fjor. Det var litt overraskende, men selvsagt hyggelig, sier Mem.

Interiør i Nordgården pub og spiseri

Mem gjentar at hun setter pris på å ha arbeidsplassen der hun bor. De to tvillingsønnene på 14 år hjelper til med matlaging hver søndag og ektemannen Bård Bjarghov jobber både ute og hjemme. Hjemme blant annet med ølbryggeri, som nå har fått distribusjonsnett de setter pris på å ha på plass.
– Det er godt å se familien trives her, og se at Mem løper over tunet når hun trenger noe som er inne i huset. Det er også godt å se at hun koser seg med å jobbe i hagen.
– Artig å variere arbeidet, sier Mem.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

F.v Marit Bjargov og Mem (Aporn Bjarghov) inne i lokalene som var fylt til coronaranden 17. mai. – Vi kan bare bruke fem bord nå, men gjestene ringer gjerne inn og forhåndsbestiller bord, så da går det an å få spredt besøk utover dagene vi har åpent, forklarer Mem.