Hun holder frem en engel, Gaëlle Basaka, som jobber i Nidarosdomens besøkssenter i Trondheim.
– Kunsten fra Brønny-kunstneren er så fin at jeg handlet!

Anne Mette Asbjørnsdottir er fra Velfjord i Brønnøy og har kunst på flere utsalg i Norge, blant annet to steder i Trondheim.
– Se disse figurene. Jeg elsker hanen hun lager med svære klør. (Se tidligere sak i midtinorge.no – vi besøkte kunstneren) De er veldig morsomme, sier Gaëlle Basaka, som hadde pusset opp leiligheten sin, og ville ha noe som passet på veggen.
– Da jeg fikk se engelen hun hadde laget, da ble jeg så begeistret at den måtte jeg ha, sier hun, og viser oss annen kunst Asbjørnsdottir har laget. Kunst som står utstilt i et monter.

En drage som er å se på gavlen på oktogonens støttepilar inne i domkirken i Trondheim, like ved Olavsbrønnen, har i følge Basaka inspirert kunstneren. Dragen vokter og kikker over kanten av gavlen med fjærkledte vinger og en slangebuktende kropp.

– Ta en kikk i Erkebispegården. Der finner dere en kopi av vokteren, sier Gaêlle Basaka, og peker vei til imponerende steinfigurer som er fra den tiden kongene slåss med sverd om makten i Norge.
– Wow, se på de figurene, sier turister, som fotograferer steinmennesker og steinfigurer fra alle vinkler. Vokteren kan betraktes både fra gulvplass og galleri, og mange velger å ta turen opp trappene for å se imponerende arbeidsstykker vi godt kan forstå Asbjørnsdottir lot seg inspirere av.

En tur til Moderne Art Gallery gir nok et innblikk i hvordan Brønnøy-kunstneren blir mottatt i Trondheim.
– Det er god interesse for kunsten til Anne Mette og vi har solgt en del. De som går forbi kunstverkene stopper opp og ser. De diskuterer og erklærer at dette er virkelig noe spesielt, og det er det jo, sier eier og kunstner Åse Juul. (Det er hennes bilder på hele veggen bak)
– Utrolig artig, sier et besøkende bysbarn, som ikke denne dagen kjøper av kunsten til Anne Mette Asbjørnsdottir, men som sikrer seg et lite minne i fotoform.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre