Skjøre, små glasskåler, store møbler, en litt merkelig plastdings, et helt service, noen særdeles lesbare bøker, nipp napp og annet fjask kombinert med nyttesaker. Vi er inne på Brønnøyspeidernes bruktbutikk og ser målrettede og nysgjerrige fjes.

Knut-Ove Lønsetteig fra Brønnøyspeiderne møter vennlig alle de som har spørsmål om hva som finnes av alt fra malerier til tallerkener i de rundt 250 kvadratmeter store lokalene i hjertet av Brønnøysund. I en butikk som nå har hatt åpent på utvalgte dager i ett år.
– Du vet aldri hva du finner når du går inn på en brukthandel, og ja, vi har det meste her, sier han og forklarer at de nå har åpne dører tirsdager og lørdager og at dette er viktige inntekter for speiderne.
– Med denne typen inntekt kan vi arbeide med lavere egenandel på aktivitetene våre, sier han og svarer en kunde på hvor det er mulig å finne kjøkkenutstyr, og svaret er like i det neste rommet.

Kunde Håvard Kvernelv i prat med Knut-Ove Lønsetteig i Brønnøyspeideren ved bruktbutikken midt i sentrum av Brønnøysund.

En av de besøkende denne dagen er Håvard Kvernelv fra Narvik, som innimellom har arbeidsoppgaver i Brønnøysund.
– Jeg må alltid innom her når jeg besøker Brønnøy. Jeg kjøpte en gang et blad til kjøkkenmaskinen, men det passet ikke, men det var verdt forsøket. I tillegg har jeg kjøpt 14 LP plater jeg tok med til hytta. Fruen var ikke helt fornøyd med utvalget, så jeg får se hva jeg finner en annen gang, ler an og slår som gammel speider av en prat med Lønsetteig.

Inne i butikken har Lars Laumann og Hedda Bremseth en tydelig både interessant og morsom stund med å studere, kjenne og snu på pent brukte, gamle gjenstander. Hedda Bremseth danderer noen stjerneformede puter og setter seg på en sofa som i likhet med alt det andre i lokalene er til salgs.

I andre enden av lokalene finner ei dame tydeligvis noe hun har lett etter lenge, og noen kroner skifter eier, fra privatperson til mennesker som står på for å kunne gi et tilbud til mange.
– Vi er svært glad for at folk støtter opp om oss og donerer gjenstander vi kan ha i butikken. Det er veldig bra, sier Lønsetteig.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre