Marita Olsen, alias Aranaya Falch, er opprinnelig fra Brønnøysund og jobber som illustratør. Hennes arbeid kan du blant annet se på barneboka «Piril, Piriline og kidnapperen».
– Det var et veldig moro oppdrag og jeg jobber nå med å illustrere hel barnebok, sier hun.

Anniken A. Røllheims nye bok har fått illustrasjon av Marita Olsen alias Aranaya Falch.

 

En illustratør jobber som kjent med å tegne eller male bilder til bruk i bøker, på plakater eller til bruk i ulike sammenhenger, i dag gjerne på nett.
– Under utdanningen min jobbet jeg også med conseptart til spill, forklarer hun om prosessen der ideer blir visualisert og senere kan bli gitt liv, både konkret og mer abstrakt.

Marita Olsen bruker gjerne referansebilder når hun tegner. Her er både mobil og nettbrett i bruk. 

Men tilbake til barneår i Brønnøysund, da Marita Olsen oppdaget hvor fint det er å skape med streker, farger og former.
– Jeg har kreativitet i blodet og ble inspirert av flere i familien som var veldig flinke til å tegne og male. Fra jeg var liten ble jeg oppfordret av farmoren min til å fortsette med hobbyen, og det ble en så stor interesse at jeg visste raskt at jeg ville gjøre noe mer ut av dette, sier illustratøren som etter videregående skole tok bachelor i illustrasjon.
– Det var veldig spennende. Det første året gikk ut på å teste ulike materialer, noe jeg allerede hadde jobbet mye med! Andreåret gikk ut på å løse oppgaver og kundeoppdrag på sin egen måte, og sisteåret var det aller beste: Da dro jeg til England og tegnet barnebokillustrasjoner og laget nevnte conceptart. Der var det ukentlige veiledninger fra lærere, med egenarbeid på skolen og hjemme. Sistnevnte sted satt jeg gjerne med en kopp te og en asjett med kjeks mens jeg tegnet. Da koste jeg meg veldig og følte meg hjemme i England, he, he!

Dette er fra et barnebokprosjekt Marita Olsen hadde i England.

Oppdraget hun har utført; coveret til boka Piril, Piriline og kidnapperen fikk hun av tidligere vikarlærer på Salhus skole i Brønnøysund; Anniken A. Røllheim, som til midtinorge.no gir ros for godt utført arbeid.
– Jeg gikk i sjette klasse og hadde Anniken som vikar. Jeg husker godt at hun på den tiden fortalte oss historier om gutten Piril, og ba oss om å tegne mens vi lyttet til historiene. Jeg hadde det så moro! Etter det møtte jeg på Anniken av og til på skolen, og hun ga meg ros for tegningene jeg hadde laget. Jeg tenkte mye på historiene hennes, og håpet at hun etter hvert ville gi dem ut. Da dette skjedde, og Anniken tok kontakt for å få laget et cover til bok nummer to, takket jeg ja med en gang. Det er veldig moro å jobbe sammen med Anniken, og jeg blir veldig glad og takknemlig for skrytet jeg får, sier illustratøren.

Dette er illustrasjon Olsen fikk trykket i norsk barneblad. Bildet er kalt «Snøhjerte».

Måten Marita Olsen jobber på i dag, med å illustrere barnebok, er digital. Og hun bruker gjerne ulike referansebilder når hun tegner.
– Jeg er fremdeles ganske fersk innenfor illustrasjonsjobben, men jobber nå på heltid med dette, og har hatt en del oppdrag for norske barneblad, for studentfestivalen UKA i Trondheim og for bekjente. Jeg jobber på en ipad pro med applepencil, og så bruker jeg photoshop på pcen til finjusteringer, forklarer hun om den kreative prosessen, som altså gjerne kan foregå hjemmefra.
– I dag bor jeg på Østlandet, og foretrekker å bo på mer sentralt sted med tilbud vi ikke har i Brønnøysund, så jeg ser ikke nå for meg at jeg kommer til å flytte dit igjen, sier illustratøren som er godt synlig på sosiale medier. På Instagram som «saltysugerart» og på Facebook som Aranaya Falch.
– Jeg følte at navnet mitt er kjedelig og typisk, så mange kjenner meg under kunstnernavnet Aranaya Falch på sosiale medier, sier hun.

 Og deler på spørsmål noen tips til andre som har lyst til å prøve å satse på lignende karriere og levevei.
– Ta imot konstruktiv kritikk! Ikke la deg knekke av at ting ikke blir «perfekt». Fortsett å øv masse! Får du det ikke til – ta en pause og kom tilbake senere! Lag inspirasjonsmapper på appen pinterest, hvor du samler alt som inspirerer deg. Sist, men ikke minst; tegning skal være moro og ikke stress!

Illustrasjon laget til teatergruppa i UKA.

Så langt har oppdragene Marita Olsen har fått vært via bekjente og hun ser fremover muligheten til å blant annet promotere seg via nettet. Fremtidig drømmeoppdrag beskrives ikke som oppdrag, men som egenstyrt prosess! Noe hun testet ut i England i 2012-2013, da hun hadde ide til barnebokprosjekt og fikk trykket ei prøvebok.
– Jeg vil i fremtiden gjerne gi ut barnebøker som jeg selv skriver. De skal være basert på tema som ikke blir tatt i så mye, sier hun om et yrke som passer godt for selvstendige og digitalt kyndige personer.
– Hva som er best med å gjøre jobben jeg gjør? Det aller morsomste er å holde noe i hånden som man har vært med på å illustrere!

Tekst: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto Anniken A. Røllheim og cover av hennes bok: Hege Celine Sæthre
Foto Marita Olsen: Privat
Illustrasjoner: Marita Olsen
Research: Helene Aune

Anniken A. Røllheim har gitt ut sin andre bok i serien om Piril; Piril, Piriline og kidnapperen. – Jeg er glad for å være ferdig med bok to, og har veldig lyst til å gi ros til illustratøren min, Marita Olsen, sier hun.

Sak om Anniken A. Røllheim fra tidligere.