– Jeg må til Grythatten for å få julestemning, sier en dame som passerer et juleskue vi ikke har sett maken til i nærområdet. Nisser, trær, engler, pynt, sågar et lite tog puffer og går i et eventyrlandskap som holder til utenfor Sandnessjøen.

 Vi er inne i en av butikkene som bærer navnet Hageland, men det er ikke så veldig mye som minner om et gartneri nå før jul.
– Hver september stenger vi og flytter bort planter og sommerlig utstyr for å få på plass juleutstillingen. Det tar rundt en måned, sier Ann Helen Jensen og Hilde Langskjær, som stadig får inn forventningsfulle barn som kikker seg rundt; ser på reinsdyret i gangen, går mellom trærne som lyser livaktige inne i butikken, og tilbake til en utstilling som er julespekket.

De seneste seks årene har medarbeiderne i helgelandsbedriften laget julestemning for nær og fjern, for stadig flere blir klare over at det går an å oppleve litt ekstra på stedet.
– Jo, når de ekte juletrærne kommer for salg i månedsskiftet november desember griller vi pølser og selger i helgene. Det er veldig hyggelig, for vi får så mange gode tilbakemeldinger, sier Jensen og Langskjær.

Damen som med smil erklærte at hun må til Grythatten for å få julestemning roser utstillingen, også utendørs.
– Det har blitt tradisjon å komme hit, og ungene gleder seg hvert år, sier hun og løfter på en liten nisse som gliser juleblidt.
– Hva andre folk som kommer hit sier? Enkelte mener dette gjør inntrykk og at det er unikt her på Helgeland. Vi blir glade for alle gode tilbakemeldinger, for det er omfattende å lage en egen julebutikk, sier Jensen og Langskjær (fra venstre på foto under) , og må konsentrere seg om besøkende med spørsmål om juletrær og julelys.

– Se den lille nissen som sitter på trappa si, sier en liten gutt. Han går bort til toget som tøffer rundt og snur seg til mammaen sin;
– Tror du jeg kan låne det der med hjem?

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre