Vi er på Umami i Sjøgata i Mosjøen, en lunsjkafe som består av ingrediensene historie, kult interiør, hjemmebakt brød og kaker og ikke minst brygge-kaffe-entusiaster som skaper et produkt du kun finner her. 
– Om vi har noe spesielt på kaffemenyen? Blant annet Sweet chilli latte, sier barista Ronny Aakre. 

Aakre er snar med å påpeke at han han ble inspirert av kaffedrikken med samme navn fra Dromedar i Trondheim.
– Men vi har vår egen vri. Hva den består av? Hemmelig, sier han. Smiler og brygger raskt en kopp. Kollega Silje Bårdsen tar over og dekorerer med sjokolade og skaper en kopp flytende drikke med sitt eget preg.
– Nå er jeg veldig glad i å lage sjokolademønster, å eksperimentere, så dette er en av de mange fine tingene med jobben, ler hun.

For etter tre år i Sjøgata kan bedriften, som ledes av Erika Bjørkås, anses å være del av bybildet og del av ei gate og et område besøkende roper over seg for. For miksen av gamle bygninger, historisk sus, stemning og vakker natur er rett og slett unik.
– Hva som ellers er fint med jobben? Det er trivelig å møte folkene som kommer hit, sier Silje Bårdsen.
– Kundeservice er det vi er til for, sier Ronny Aakre, og forsvinner et par minutter, nettopp for å ta seg av en kunde ved disken, som bestiller et av de rause, hjemmelagede smørbrødene med vellagret skinke og ost med karakter.
– Hva som er mest populært her? Pastasalaten med kylling vil mange ha, og så får vi ros for Club sandwichen, og ja, dressingen liker folk, sier Bårdsen.

Vi får et par ord med innehaver Bjørkås. Hun nyter en kopp kaffe ved det store vinduet som gir utsikt mot ei gate som tidvis myldrer av folk. Hun sier seg glad for å ha med seg innovative og kreative medarbeidere og hun sier seg stolt over at de baker produktene de selger selv.
– Folk er mer og mer opptatte av kortreist mat, og da er vi glade for å få det til her. Og kommer du innom til sommeren har vi et uteområde folk setter pris på, sier hun.
– Vi har også Barthbrygga. Det er ei brygge som er renovert med møbler i gammel stil. Den bruker vi til  selskaper både til jul og ellers i året. Der arrangerer vi middager og annet, så vi har et variert tilbud og en variert jobb, tilføyer Aakre.

Når de stilles spørsmålet om hva slags kaffe de foretrekker selv kommer svarene med en gang.
– Jeg må ha min daglige cappuccino. Det er klart favoritten, sier barista Aakre.
– Min favoritt er en moccahino vi lager med sjokolademint, den liker jeg godt den, sier Bårdsen, og vi blir nysgjerrige og prater med noen som besøker lokalet for å høre hva de mener om stedet.
– Kaffen her? Den er så god at den er til å bli avhengig av. Og jeg har prøvd Sweet chilli latte i Trondheim. Godt at jeg slipper å dra helt dit for å få en kaffe med sødme og sting… og jeg tror nok denne er litt bedre, sier gjesten.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre