Kokken Janne Lise Åsvang legger fra seg skjeen, ser på ostekaka og sier;
– Ostemassen er fin. Den er ikke for hard, for sånn stiv sprettballostekake kan du ha for meg!

Hun sitter i sommerkafeen på Hildurs Urterarium, som naturlig nok må mattestes også for 2019. Vi har kjøpt tre ulike kakesorter; en tradisjonell ostekake, en krydderkake med youghurtmousse og en mørk sjokoladekake med kaffeganache, eller på norsk; sjokoladeglasur med kaffe. Kokken smaker seg gjennom de tre og erklærer raskt at ostekaka smaker som den skal.
– Ingen sprettballostekake, myk og fin konsistens og smaker som utfyller hverandre. Den er god, sier hun.

Sjokoladekaka får samme rosende omtale.
– Visuelt er dette ei vakker kake. Den har en balansert god smak. Dette fungerer godt som kakekos til kaffe eller som dessert, sier hun og tar en smak på krydderkaken, som også visuelt får ros.


– Hm, yoghurtmoussen var veldig diskret, og krydderkaken minnet meg om god pepperkake. God smak, men dette blir helt feil for meg. Denne vil jeg gjerne få servert i november og desember, sier hun, tar en smak til.
– Men hadde sønnen min vært her ville kaka gått rett ned!

Vi kikker på dagens meny på Hildurs Urterarium i Brønnøy. En meny som består av solide smørbrød, en fiskeburger og blomkålsuppe. Vi velger sistnevnte og setter oss innendørs på den typiske nordlandssommerdagen der det veksler mellom yr og 10 plussgrader og solgløtt med litt varme.
På veggene henger bilder av lokale kunstnere og en rekke varer er å få kjøpe i den lille butikken i sommerkafeen.
– Her er en del ulike smaksprøver. Kaffemarengs, chilli- og rabarbramarmelade og lemoncurd. Det er sympatisk at det går an å smake før man handler, sier hun.
Vi tar en kikk i fryseren, for å se utvalget is, og får se to sorter brød til salgs sammen med saftis og fløteis; de er merket kjærlighetsbrød og grovkakæ.
– De produserer brød selv her, noe som også er et pluss, sier hun.

Vi får servert to tallerkener rykende varm suppe; blomkålsuppe med jordskokkchips. Og løpestikkebrødet er varmt og lett sprøtt.
–  Brødet alene kan få meg hit. Det lukter intenst av urter og står veldig godt til smøret som er riktig saltet og har et hint av… kan det være gressløkolje, under kokken og får bekreftet antakelsen av betjeningen før hun smaker på rykende rett.
– Dette er en veldig god suppe. Normalt sett vil jeg beholde det sprø til suppa sprøtt, men her gjorde det ikke noe at jordskokkchipsen sank og ble mykere, for det ga et bredere smaksbilde. Veldig god suppe, gjentar hun.

Vi gjør som alltid når maten er god; blir så fornøyde at vi diskuterer andre gode retter. Denne gangen en lasagne laget på cottage cheese og innslag av squash.
– Det må bare prøves, erklærer kokken og kjøper seg en kopp urtete.
– En veldig god avslutning på måltidet. En ekstra pluss for at teen er ferdig trukket, sånn at man slipper styr med poser eller te som traktes i runde kuler som duger bedre til å sikte melis i!
Vi tusler ut i nordlandssommeren og er fortsatt varme rundt hjertet.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Blomkålsuppe med jordskokkchips ble testet av kokk Janne Lise Åsvang.