Om få minutter skal de tre vennene padle en naturvakker tur i skjærgården rundt Brønnøysund.
– Kjølig høst eller vinterdag? Det betyr ikke noe. Vi kler oss etter været, tenker sikkerhet, og tar en tur ut i et av de fineste padleområdene i landet.
Det sier Camilla Falch i Brønnøy Sjøsportklubb, som 28. og 29. oktober kjører siste kurs for året.


Falch sitter i styret til Brønnøy Sjøsportklubb, som høsten 2017 telte 53 medlemmer.
–  Det er artig å være del av et aktivt miljø i vekst, for veldig mange har kjøpt seg kajakk på Sør-Helgeland. Når jeg tenker meg om er det så mange som har scootere i innlandet, at det burde være obligatorisk å ha kajakk her ved kysten, sier hun med smil, for det er ikke tvil om at dette er en flott blanding av sport og rekreasjon.

Ingen sesongslutt
Mange leter etter hyggelig syssel etter jobb, og tradisjonelt sett har padling blitt assosiert med de varmeste månedene i året i nord.
– Slik er det ikke lengre. Vi opererer ikke med sesongslutt, men er ute hele året. Vi tenker ekstra mye på å bli sett i mørket; har på oss rikelig med refleks og lys, sånn at båtførere ser oss. Vi kler oss godt og padler flere i lag. Vi har med oss sikkerhetsutstyr, og avslutter gjerne turen med øving på kameratredning. Følger vi disse prinsippene, selvsagt i tillegg til å følge værvarslingen, minimerer vi risikoen som alle aktiviteter fører med seg, sier Falch.

Miljø på Tørrfiskbrygga
Ei gammel brygge sør i Brønnøysund er kjent for mange på grunn av husflidlagkurs og som tidligere rootsfestivalområde.
– Brønnøy sjøsportklubb er nå en del av stiftelsen, og vi skal nå prøve å skape et helårs miljø der. Vi kan kjøre infokvelder der, har båtoppsett og vi ønsker å kjøre aktiviteter som film, kanskje knutebingo for å få øvd på knutene eller andre typer samlinger som er sosiale og nyttige samtidig, sier Falch.
Hun legger til at miljøet er familievennlig, for det er godt mulig å ta med seg de små til Tørrfiskbrygga.
– Og som kjent padler folk i alle aldre i dag!

Lærer opp flere
Brønnøy Sjøsportklubb har flere instruktører selv, og skal fortsette rekrutteringen i vinter.
– I løpet av denne vinteren skal vi lære opp flere instruktører, sånn at vi fra våren av kjører enda flere kurs enn i år. Dette er så steikandes artig, og det er plass til alle. Vi prøver å ha fast padledag torsdager. Bli med du også, oppfordrer Falch.
Sjøsportklubben driver i tillegg med seiling og roing, og har både egen nettside og facebookside.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind
Foto bildegalleri: Camilla Falch