15 C
Brønnøysund
torsdag, juli 31, 2025

Kakekafè i hagen – gourmet i restaurantgrytene

Sommerlaget er på plass på Hildurs Urterarium og like bortenfor, i solgløtt ved et stort tre, benker en familie seg på myke ullskinn. Det er aller første åpne dag i sommerkafeen, og duften av pizza legger seg som et mykt teppe over hagen.

Duften av både urter og urtepizza kunne kjennes på Hildurs Urterarium første åpne helg i juni.

Tradisjonen tro er det både sommerkafe på dagtid og restaurant på kveldstid – i år med prisbelønt kokk som forsterker teamet. Espen Laumann er European Young Chef Award vinner fra 2021 og har blant annet bidratt i teamet til Håvard Werkland før Bocuse d’Or i år, og har jobbet på Britannia i Trondheim.
– Jeg har fast jobb som kokk her nå, og det er fint å være hjemme i Brønnøy, for jeg er godt kjent her på Hildurs. Jeg har jobbet her siden jeg var liten, sier Espen Laumann. Han er med sjefskokk Ronny Solbakken i teamet som lager femretters middag i restauranten hver kveld; for de som forhåndsbestiller.
– Forhåndsbestillingene i restauranten er veldig bra, det varierer fra dag til dag, men vi har plass til flere, sier daglig leder på Hildurs Urterarium, Aina Solbakken (midt i bildet av teamet over).

Travel start

Hun tar seg tid til en liten prat, men det er såvidt det går, for en fotograf står og gjør klar til forevigelse, blant annet av kjøkkenteamet, og snart skal hun håndtere et bryllup, for sånt foregår i urtehagen, blant de bibelske vekstene.
– Vi har doblet kapasiteten med folk på kjøkkenet denne sommeren, vi har med oss Jay og Arttitaya også, sier hun om tidligere lærlinger.
– Vi kommer til å skifte meny etter hva vi har tilgjengelig med råvarer, sier hun og nevner på oppfordring retter med kveite, gyoza med reker og vin, og en sjokoladeterte.
– Det er bra med bestilling på rommene vi leier ut her også. De er stort sett fulle frem til Rootsfestivalen, men det ser bedre ut i august for de som har lyst til å komme hit, sier Solbakken.

Espen Laumann har jobbet på Hildurs siden han var helt ung, nå har han en merittliste som imponerer. Her med godt påpasset jordbær»land».

En familie sitter under et tre

Det myldrer i hagen, for en delegasjon syklister har ankommet. De kikker seg rundt og får med seg at en gloheit steinovnspizza er på tur til familien som sitter ute i hagen. Familien på fem har også benyttet sykkel for å komme seg til stedet.
– Ja, vi er lokale og vi har syklet hit hjemmefra. Det er første gang vi er her og spiser i hagen, og det er en veldig koselig plass her, idyllisk, sier Synne Mari Skjelvik Vikestad.
De er heldige med været, for de får solgløtt i sommerjuni i Brønnøy. I et år regnet har fått boltre seg.

Ventet på pizza og syklet hjemmefra for opplevelse i Brønnøy: Fra venstre er Synne Mari og Fabian Skjelsvik Vikestad. På fanget er Sofie og til venstre Olai og Saga.

Prøver noe nytt

Den som sørger for å få steinovnspizzaen riktig stekt heter Frøya Baustad, og hun får opplæring av en litt mer erfaren sommeransatt.
– Dette er min aller første dag på jobb med mat i sommerkafeen, og det er artig å prøve noe nytt. Jeg har jobbet mye heime på gården til familien, men dette blir noe annet. Det virker fint, sier hun og kikker inn på en urtevariant av den flate, populære spisen. Den blir fort ferdig og hun bruker en lang spade for å hente ut sommermaten.

Frøya Baustad hadde denne dagen midt i juni sin første arbeidsdag ved steinovnen på Hildurs Urterarium, og rundt i hele sommerkafeen.

Gruppen med syklister tusler rundt i hagen. Lilla lubne blomster nikker.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Related Articles

Arrengementer

2025 august

Uke 2

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 31

Siste