Sommerlaget er på plass på Hildurs Urterarium og like bortenfor, i solgløtt ved et stort tre, benker en familie seg på myke ullskinn. Det er aller første åpne dag i sommerkafeen, og duften av pizza legger seg som et mykt teppe over hagen.

Tradisjonen tro er det både sommerkafe på dagtid og restaurant på kveldstid – i år med prisbelønt kokk som forsterker teamet. Espen Laumann er European Young Chef Award vinner fra 2021 og har blant annet bidratt i teamet til Håvard Werkland før Bocuse d’Or i år, og har jobbet på Britannia i Trondheim.
– Jeg har fast jobb som kokk her nå, og det er fint å være hjemme i Brønnøy, for jeg er godt kjent her på Hildurs. Jeg har jobbet her siden jeg var liten, sier Espen Laumann. Han er med sjefskokk Ronny Solbakken i teamet som lager femretters middag i restauranten hver kveld; for de som forhåndsbestiller.
– Forhåndsbestillingene i restauranten er veldig bra, det varierer fra dag til dag, men vi har plass til flere, sier daglig leder på Hildurs Urterarium, Aina Solbakken (midt i bildet av teamet over).
Travel start
Hun tar seg tid til en liten prat, men det er såvidt det går, for en fotograf står og gjør klar til forevigelse, blant annet av kjøkkenteamet, og snart skal hun håndtere et bryllup, for sånt foregår i urtehagen, blant de bibelske vekstene.
– Vi har doblet kapasiteten med folk på kjøkkenet denne sommeren, vi har med oss Jay og Arttitaya også, sier hun om tidligere lærlinger.
– Vi kommer til å skifte meny etter hva vi har tilgjengelig med råvarer, sier hun og nevner på oppfordring retter med kveite, gyoza med reker og vin, og en sjokoladeterte.
– Det er bra med bestilling på rommene vi leier ut her også. De er stort sett fulle frem til Rootsfestivalen, men det ser bedre ut i august for de som har lyst til å komme hit, sier Solbakken.

En familie sitter under et tre
Det myldrer i hagen, for en delegasjon syklister har ankommet. De kikker seg rundt og får med seg at en gloheit steinovnspizza er på tur til familien som sitter ute i hagen. Familien på fem har også benyttet sykkel for å komme seg til stedet.
– Ja, vi er lokale og vi har syklet hit hjemmefra. Det er første gang vi er her og spiser i hagen, og det er en veldig koselig plass her, idyllisk, sier Synne Mari Skjelvik Vikestad.
De er heldige med været, for de får solgløtt i sommerjuni i Brønnøy. I et år regnet har fått boltre seg.

Prøver noe nytt
Den som sørger for å få steinovnspizzaen riktig stekt heter Frøya Baustad, og hun får opplæring av en litt mer erfaren sommeransatt.
– Dette er min aller første dag på jobb med mat i sommerkafeen, og det er artig å prøve noe nytt. Jeg har jobbet mye heime på gården til familien, men dette blir noe annet. Det virker fint, sier hun og kikker inn på en urtevariant av den flate, populære spisen. Den blir fort ferdig og hun bruker en lang spade for å hente ut sommermaten.

Gruppen med syklister tusler rundt i hagen. Lilla lubne blomster nikker.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534