I år er det ingen blindtest på fagfolkene innen mat og drikke; Nils Petter Hartviksen og Janne Lise Åsvang Karlsen får vite hva som er i flaskene foran oss; det er fem sorter juleøl og fem sorter juleakevitt.
– Oi, denne var mørk!

Vi møttes før koronarestriksjonene ble gjeninnført og som i fjor er vi på Hildurs Urterarium og kjøper en drikketest fulgt av spekemat med sennepssaus, fransk potetsalat, årets lammerull fra stedet, ost og en rekke marmelader lokalt produsert.
– Vi har fått gode råd fra den lokale polbutikken og har funnet juleøl fra produsentene Brewdog, Jacobsen, Gouden, Oslo Brewing Co., og Bådin, sier Aina Solbakken, som har sørget for et stille hjørne i lokaler som blir i stor grad frekventert av lokalbefolkningen i førjulstida.

Aina Solbakken på Hildurs Urterarium har forberedt en test for oss; før koronarestriksjonene slo inn igjen.

Janne Lise Åsvang Karlsen og Nils Petter Hartviksen starter smaksrunden med Bodø-bryggeriet Bådins Tussvatnet juleøl.
– Nå er det sånn at både øl og akevitt skifter karakter ut ifra hva man spiser til. Med denne komboen smaker det karamell og kos, lukten er tehus, men smaken. Dette var godt, mener Hartviksen.
– Denne var mørk! Oi, jeg må jo nesten si at denne var god, sier Åsvang Karlsen, som ikke i utgangspunktet er den store juleølelskeren.

Akevitt snuses forsiktig før en sipp. Janne Lise Karlsen Åsvang mener dette passer godt til julematen. – Og smaker godt til spekemat også!

I rask rekkefølge prøver vi Hoppy Xmas fra Brewdog, Christmas Ale fra Jacobsen, Carolus Christmas fra Gouden, Flåklypa spesial juleøl fra Oslo Brewing Co.
– Denne belgiske fra Gouden var et godt øl med innslag av lakris, men dette er ikke det vi i Norge forbinder med juleøl. Flåklypa-ølet var ukomplisert, et nøytralt, godt juleøl. Godt til mat! Brewdog gir oss det navnet sier; hoppy: mye humle og danske Jacobsen gir oss et greit, søtt øl. De to siste ikke særlig mye julesmak, mener Hartviksen.
Åsvang Karlsen synes Hoppy Xmas luktet bedre enn det smakte, lurte på om Jacobsens juleøl hadde en tøtsj av løsemiddel.
– Goudens juleøl var veldig søt og Flåklypa var mild, istemmer hun.
Konklusjonen var soleklar etter øltesten:
– Bodøfolket har det beste juleølet av dette utvalget. Bådin er best. Vi sier bare; Hei hå nå er det jul igjen!

Juleøl for en glad tester!

Mat inntas med julemusikk i bakgrunnen. God mat, god drikke og godt selskap er rammen.  Historier om snø fortelles, de elleville damene i julekultserien TV Træna diskuteres og vi er enige om at godteri i skåler før jul forsvinner som snø for solen – særlig skumnisser.

Øl fra nær og fjern testes!

Vi ser frem til de mer dyrebare dråpene og i år har vi bedt Hildurs Urterarium om kun å hente frem juleakevitter fra sin sertifiserte akevittbar, hvor du til sammen finner rundt 50 utgaver av den gylne drikken.
Akevitten kommer på bordet og Gilde juleaquavit 2021, Kurt Nilsens Juleaquavit, Lyshom linieaquavit, Bad Santa Juleakevitt og Bergstadens Juleaquavite skal snart sniffes og smattes.

Her er kokk Janne Lise Åsvang Karlsen atskillig mer på banen.
– Akevitt er noe jeg forbinder skikkelig med jul; hvordan pappa brukte å legge den i fryseren for å få den skikkelig kald og god, sier hun og tar en test av første glass.
– Gildes variant er tradisjonstypen. Det var dette pappa serverte hjemme. Skikkelig god, skikkelig jul, sier hun.
– Den lukter som den skal, smaker som den skal, tror ikke noen blir overrasket av denne, sier Hartviksen.

Disse testet vi!

En ganske annen reaksjon får Kurt Nilsens variant.
– Han er best i ørene, dette var null jul, mener Hartviksen og får nikk og et langt øøøøh, fra sin medtester.
– Linie derimot er en gammel traver, tradisjonsakevitt. Her er det sterk spritsmak og for meg passer dette bedre til sjømat, mener Åsvang Karlsen.
– Helt enig, Linie er en god akevitt, men dette smaker ikke jul, erklærer Hartviksen.
– Bad Santa? Hva er det, spør Åsvang Karlsen og tar en sniff og slurk.
– Jo, det smakte mye dette, sier hun.
– Takk for oppmøtet – dette var oppkrydra heimlagasprit, synes Hartviksen og ler godt.
Litt mer glede er det å spore når Bergstaden står foran testerne.
– God lukt, god smak, hvor er julegavene, sier Åsvang Karlsen.
– Dette var godt, friskt, fruktig, ho – ho -ho. Nå snakker vi om det lille ekstra, synes Hartviksen.
Begge konkluderer med at Gilde og Bergstaden var topp to.
– Gilde for tradisjon og Bergstaden for sjelebot! Men igjen; Hvordan drikken smaker kommer an på det spiselige tilbehøret, sier de to.

Vinnerne: Juleøl fra Bådin, Flåklypa og akevitt fra Gilde og Bergstaden.

Testerne deler flere historier fra julens matfester og takker Aina Solbakken på Hildurs Urterarium for nok en magisk stund på vikinggrunn. Et sted vi godt kan se for oss det skåles i mjød av karer kledt i vadmel. Stjerneklar himmel og smaken av god drikke følger oss hjem.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Janne Lise Åsvang Karlsen og Nils Petter Hartviksen har testet både øl og akevitt.