Brønnøy Trekkspillklubb sørget for stemningen da den 72,5 meter lange tremastede fullriggeren Christian Radich la til kai i sentrum av Brønnøysund.
– Jeg mønstret av SS Christian Radich for 40 år siden, og nå har vi kjørt fra Kirkenes for å se venner om bord, sier Jan Ruud.
Se vår dronefilm av skipet i saken – film Stig Arve Høyvik. 

Fra venstre Tove Ruud og Liv Indbjør, som jublet både for SS Christian Radich og Brønnøy Trekkspillklubb.

Trekkspillmusikk, mange glade skuelystne skipsentusiaster og to ivrige flaggvinkende damer var å høre og se ved kai når seilskipet bygget ved Framnæs Mekaniske Værksted i 1937 la til.
– Hvem som vinker med flagg der borte? Vi har med oss venneparet vårt Liv og Torgrim Indbjør, så flaggvinkerne er kona mi Tove og vår venn Liv, sier Jan Ruud.
Han synes tydelig det er stas å se skipet han var mannskap på for 40 år siden.
– På den tiden var det ikke som nå; Lugarer og mulighet for å bli med på kortere turer. Vi lå 40 mann i hengekøyer. Det var en annen tid, sier han. Med smil.

Jan Ruud og Rambo sto på kaia og tok i mot det flotte seilskipet.

SS Christian Radich er kjent langt utenfor landegrensene fra BBC serien Odeninlinjen og via filmen Windjammer, der skipet og dets ungdomsprogram ble fulgt av et amerikansk filmteam. Historien bak seilskuta er i følge skipets egne nettsider at Norge som stor sjøfartsnasjon trengte opplæring av sjøfolk og at «grossereren, rittmesteren og skibsrederen» Simeon Christian Radich testamenterte penger til et av de flere skipene som ble bygget for formålet.
Skoleskipet fikk plass til 80 – 90 elever og allerede i 1939 ble skipet kjent da det seilte over til New York for å besøke verdensutstillingen.

Til venstre på foto er kaptein Fridtjof Jungeling og de lyttet til Brønnøy Trekkspillklubb, som tok turen for å skape stemning på kaia.

Nå kjører skipet det de kaller Sea Norway-turer, der du på kortere reiser langs kysten får være del av dagliglivet ombord. Blant annet er det tur mellom Sandnessjøen til Bodø 22. – 25. juli, og i følge nettsidene er det fortsatt plass! Deltakere om bord får prøve å seile og det loves utfordringer, opplevelser og vennskap.
Kaptein Fridtjof Jungeling var å se om bord i Brønnøysund. Han styrer det ikoniske skipet som har toppfart på 14 knop med seilene til topps og som altså nå noen dager er på Helgelandskysten.

– Dette måtte vi få med oss. For et flott skip, sa Aina Melstein, som snart har arbeidssted i bygget som kommer opp i bakgrunnen; Brønnøysundregistrene.

På kaia i Brønnøysund flokket folk til, blant dem Aina Melstein, som jobber ved Brønnøysundregistrene.
– Vi kunne ikke se skipet skikkelig fra jobb, så nå måtte vi ta et lite femminutt for å få med oss det flotte synet, sa hun, og foreviget SS Christian Radich.
Store smil om bord tydet på at den musikalske overraskelsen ble satt pris på.
– Våre venner visste ikke at vi kjørte nedover for å hilse på, så dette var gøy, og det var verdt å stå her og høre på fin musikk og få med seg stemningen, sier Jan Ruud, som kjørte bobil fra Kirkenes for å få med seg det flotte skipet. Igjen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Jan Ruud var mannskap om bord i SS Christian Radich for 40 år siden. Nå tok han turen sammen med familie og venner for å møte kjentfolk om bord. Her sammen med Rambo.
Det er mulig å følge ruta til SS Christian Radich på denne lenka https://my.yb.tl/Radich