Det spinnes, jogges, løftes, stønnes og løftes litt til. En liten prat slås av, før det igjen er tid for fysisk aktivitet, fra helt rolige tøyninger på stor matte til rå, brutale megaløft på frivektsrommet.
– Ja, nå begynner vår høysesong, sier Vivi Olsen, treningsinstruktør på Salhus treningssenter i Brønnøysund.

Vi er inne på frivektsrommet, det vil si der du finner en myriade av manualer i alle vektstørrelser.
– Jeg liker å holde meg i form, sier Bjørn Henrik Ormø, som får treningstips fra daglig leder Bjørn Gunnar Johansen og Vivi Olsen (sammen på foto over). Diskusjonen går om riktig løft og om beste form før trening, før de to enes om at romaskina er god.
– Den er effektiv og gir hele kroppen trening på kort tid. Uten støtbelastning på ledd, sier Johansen og får blide nikk fra Ormø som er instruktør i nettopp rotimer.

Ved et speil står en kar med rak rygg og løfter vekter.
– Hva det beste ved å trene er? Det er deilig å merke at du blir sterkere. Følelsen av å være i form. Jeg får ut litt aggresjon og så føles det så godt når treningsøkta er ferdig, sier Petter Møller.
I naborommet, kalt baserommet, trener et ungt par.
– Her inne har vi stativer for trening av markløft, knebøy, benkpress med mye mer, sier Vivi Olsen, som har vært ansatt de seks årene senteret har eksistert. Hun var sågar i gang før første kunde kom inn dørene.
– Jo, jeg var med og skrudde i hop utstyr, sier hun og viser oss mer av det innholdsrike senteret.

I første etasje har hovedsakelig fysioterapeuter sine treningsbaser, men opp en trapp finner vi løpesterke, tøyemyke, tøffe og forsiktige trimmere. Hele spekteret.
– Dette er nok et sted de fleste kan føle det er greit å trene, om du kommer i crocks eller snertne utgaver av Nikes. På formiddagene har vi gjerne besøk av godt voksne trimmere. Men hit kan du komme fra fem om morgenen til tolv om natta, men da er det ubemannet tidlig morgen, kveldstid og helger, sier Olsen.

Vi passerer løpemøller, elleve i tallet og vi går forbi vegger som avslører den helt berettige dillen til to av eierne av senteret, nemlig Star Wars. Og apropos eiere. Siden 2016 har nevnte Johansen, Ole Jørgen Kjørvik og Paul Harald Venås sammen eid de to sentrene Brygga i sentrum av Brønnøysund og stedet vi nå er inne i.
Løpemøllene dundrer rundt og damene som trener ser spreke ut.
– Om det er noe vits i å komme hit hvis man er i dårlig form? Det er det beste utgangspunktet. Da kan det bare gå fremover, sier Olsen.

Hun viser hvordan hurtig trening av styrke foregår i en gang, rydder litt sko i en annen gang og forklarer at hennes jobb består i så mye forskjellig,
– Noen ganger er det å hjelpe noen som aldri har trent før. Da tar vi en runde og prater oss gjennom hva som finnes her, og så avtaler vi en veiledningstime der vi diskuterer mål og mening. Om personen er frisk eller har skader. Så finner vi riktige apparater og treningsform før et treningsopplegg blir tilrettelagt. Så når folk er i gang er det mulig å planlegge nytt opplegg som er mer avansert, sier Olsen.
Hun legger til at ikke alle som kommer på treningssenteret vil ha noe stort opplegg.
– Ønsker noen å komme hit og trene på trimsykkel kan det være nok. Det er du som bestemmer hva slags form for aktivitet du vil ha, sier hun.

Boksesekken får seg noen rapp og vi prater om at Brygga har tilknyttet både personlig trener og ernæringsfysiolog.
– Og kommer noen hit med en helt stiv skulder kan vi be fysioterapeutene om råd, men det må sies; Det er kø for å få timer hos dem, forklarer Olsen og deler gjerne en historie om noen som har hatt helsemessig bot av å trene.
– Vi fikk en kar hit som startet med helt lette vekter, trente jevnt, klarte å gå ned 25 kilo, fikk ned blodtrykk og ble kvitt medisiner. Mannen fikk bedre søvn, kunne begynne å måke snø igjen og fikk opp humøret. Dette var en gladsak der vi kunne glede oss over stor fremgang. Sånn er det selvsagt ikke alltid. Enkelte kan vi gråte i lag med og andre kan vi le i lag med, sier Olsen og svarer på et siste spørsmål.
– Om det er sosialt her? Ja, særlig formiddager hører vi mye prat og latter. Her har vi fått se en og annen fin kjærlighetshistorie og andre har fått seg venner for livet!

En kar trener føtter på et apparat og ser konsentrert ut, fra frivektsrommet høres et brøl av den vektløftende fornøyde typen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre