Sterke farger som hyller mangfold males på bardisken andre år på rad.
– Folk setter pris på at vi markerer Pride også her, sier driver av Goma i Brønnøysund, Kristin Maasø og samboer Thomas Andersen.

Men kommentarer er de forberedte på, for uventede ord kom både da fotografier av nakne herrerumper hang på veggene frem til i vår, og når regnbueflagget ble malt på baren i fjor sommer.
– Det var noen kommentarer både på fotografiene og at vi velger å markere Pride, men vi takler å vekke oppmerksomhet, og vi ønsker å vise at vi støtter opp. Vi ønsker at alle skal føle seg velkomne her og vi setter pris på at det er mangfold her i verden, sier de to.

Som vanlig er Goma i Storgata i Brønnøysund fylt av folk i alle aldre som nyter sin kaffe. Fredag 23. juni kan det bli atskillig mer partystemning når Kristin Maasø og Thomas Andersen åpner dørene til forfest for Vega Pride. I bakgrunnen vises baren i regnbuefarger.

Hvordan de i fjor kom på å starte en årlig tradisjon med å male hele bardisken i friske farger og markere Pride er på grunn av bekjentskap.
– Vi er venner av hun som arrangerer Vega Pride, og ville gjerne bidra med en markering. I år som vi fjor. I morgen, fredag 24. juni arrangerer vi en forfest der absolutt alle over 20 år har adgang, sier Maasø.
De får besøk av Rec Or D Spin Ing, som er en ikkekommersiell platesnurrer.
– Vi skal få høre musikk fra queer feministiske artister i en sjanger som spenner fra queer-core til electroclash. Vi gleder oss over at det ikke er koronarestriksjoner og tenker å slå oss skikkelig løs, sier hun.

 Skulle noen ha klart å gå glipp av hva Pride er, forteller Store norske leksikon at formålet med markeringen er å gjøre det store mangfoldet innen seksualitet, kjønn og kjærlighet synlig. Markeringen skal ha sitt opphav allerede sommeren 1969 da en bar for homofile i New York ble tømt av politiet – og et opprør mot behandlingen startet. Den første pridemarkeringen i Norge skjedde i Oslo i 1974 og i dag er rundt 450 000 mennesker innom Oslo Pride i de dagene festivalen varer.

På Vega blir det markering tre dager til ende, med gratis kino fredag og en rekke konserter lørdag og søndag. Blant annet med Iren Reppen, The Christians og Ida Maria.
– Regnbueflagget er et viktig symbol og da vi i fjor kun fikk tak i små flagg, passet det fint å male det på bardisken. Vi gjentar dette i år, og det blir nok slik resten av sommeren, sier Thomas Andersen.
Flagget er skapt av Gilbert Baker i San Francisco i 1979 og skal symbolisere mangfold, livsglede, livsmot og kamp. Noe, eller alt av dette, vil nok mange støtte!
– Vi har fått tilbakemeldinger fra skeive folk om at de setter pris på at vi markerer Pride skikkelig her. Det synes vi er positivt, sier Maasø og Andersen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

– Det er såpass mye styr å male om baren, at regnbuefargene vil vi beholde hele sommeren, erklærer Thomas Andersen på Goma i Brønnøysund.