Å drive helårs matservering, fra kjappversjonen til den på hvite duker, er tøft nok i en by med stort kundegrunnlag.
– Seks år med Grill 76 og fem år med Persplassen i Brønnøy har vært beintøft, men målet er å stå løpet ut og skape en så bra bedrift at noen har lyst til å ta over når vi blir gamle og slutter, sier Sesselja Jonsdottir.

Sammen med ektemannen Kristjan Eliasson (foto under) driver Jonsdottir lokal møteplass med matservering i det som ved åpning i 2008 ble kalt en av Norges vakreste bensinstasjoner. De serverer også mat i nabobygget Persplassen, som etter sigende skal ha vært eid av en sjømann og spellemann som het Per.
– Det er helårsdrift på bensinstasjonen, der vårt mål er å ha hurtig mat med høy kvalitet. Så er restauranten på Persplassen stedet hvor vi serverer hjemmelagde måltider tilberedt med et lass av kjærlighet. Der har vi åpent søndager deler av året, og nå etter påske daglig, sier hun.

Men tilbake til det med møteplass, for Velfjord i Brønnøy er stor i utstrekning og større i naturprakt, men det er naturlig nok ikke så mange kafeer eller spisesteder på tettstedet Hommelstø med sine rundt 300 innbyggere. Et sted det samtidig er en strøm av potensielle kunder farende på Fylkesveg 76, som går like utenfor veggene.
– Da fylkesvegen raste ut i april 2016 gikk omsetningen så mye ned, at det ga oss en stor strek i regningen. Det tok oss lang til å jobbe oss gjennom det og vi kunne ha gitt oss, pakket i hop og takket for oss. Men det var for enkel løsning for oss. Vi ønsker å fortsette med dette så lenge som mulig, og så, en gang i fremtiden ønsker vi at noen andre skal synes det vi har skapt er så spennende, at de har lyst til å ta over, sier hun.

Som navnet røper er Sesselja Jonsdottir fra Island, det samme er ektemannen Eliasson. Med seg på laget har de den franske kokken Olivier Roussel, så med slekt og venner innom kan praten gå på en miks av språk og alltid med stor entusiasme.
– Smaker good, spør Roussel blidt når han passerer bordet på en søndagsåpen restaurantdag i den pent renoverte stua på Persplassen. Mer tid til prat ble det ikke, for plutselig, etter dag i skibakkene i Klokkaråsen og gode gåturer i nærområdet, valgte en hel drøss av mennesker å ta middagen sin ved hvite duker og levende lys.
– Dessert? Vi har to sorter hjemmelaget kake, sier Jonsdottir, og går videre til neste bord der gjester er klare for å betale.
– Vi gikk tom for rettene vi satte på menyen, og måtte finne annen løsning – og alle fikk mat. Det var rett og slett en dag med fullt hus. Det er riktig bra for oss, sier Jonsdottir.

På et litt roligere tidspunkt svarer hun på hvorfor de velger å bo på en liten plass i Norge år etter år.
– Vi bor ikke så langt unna Hommelstø; På Nevernes, der vi bor nært sjøen, med fantastisk utsikt, vakker natur og gode naboer. Vi har leid samme hus siden 2011, og leier også boligmassen vi har bedrift i, det fungerer godt, sier Jonsdottir som også jobber som jurist for Statens vegvesen.
– Om vi har noen flere ansatte enn kokken Olivier?, ja to til på helårsbasis, men det er atskillig flere innom her i turistsesongen. På vintertid trenger vi ikke så mange ekstra for å ta vare på kiosk og kjøkken knyttet til bensinstasjonen, men når det sitter 50 personer ute på terrassen på Persplassen på sommertid, er det helt annet tempo her, men vi storkoser oss, sier hun.

Men det kan altså være stort tempo også en dag i mars, eller i november.
– Vi har jo åpent her for bursdager, feiringer, bedriftstreff og andre typer samlinger der folk vil ha et møtested med servering. Catering? Kaker? Jo, vi holder på med litt forskjellig. Kjøkkenet er uansett i bruk hver eneste dag her på Persplassen. Vi er her, og vi ønsker at folk skal bruke oss!

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind
Foto av Kristjan Eliasson er privat

Sesselja Jonsdottir og Kristjan Elliasson har drevet Persplassen i fem år, og her er et glimt fra verandaen i mai 2018 da finværet gjorde at folk gjerne trakk utendørs for en matbit.