16 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 18, 2024

Kontrastfylt fargespill i snill atmosfære

Damen, med den søte hatten med blåmønstret bånd på, går inn i kafeen og utstillingen midt i Storgata. Hun står snart ved disken, rett overfor et av de mest fargesterke bildene kunstner Camilla Orvik presenterer disse fire dagene midt i juli.

Fristende og fargesterkt.

En fristende kakebit med like søte blomster og trolig ditto glasur og en kopp kaffe blir kjøpt og damen setter seg ned ved et bord der hun kan se seg rundt på store og små bilder, som blant annet bærer navn som Krystallnatt, E du nord, Waterpoem og samme navn som utstillingen: Etterslep. Vi lar damen få nyte stunden i fred, og får en prat med kunstneren Camilla Orvik, som forklarer at hun i en tid har ønsket å ha denne typen utstilling.
– Siden jeg ble tildelt Brønnøy kommune sin kulturpris i 2022 ønsket jeg å dele hva jeg holder på med for tiden.  Da jeg fikk vite at disse lokalene kunne disponeres – lokaler med et så spesielt design og tak, kjentes det rett ut – og jeg tok med meg deler av det pågående prosjektet Lys over land fra skolehuset og kom hit, forklarer hun.

Former, farger og skikkelser som appellerer, over halvparten av bildene ble solgt på utstillingen.

Har eget utstillingsrom

Skolehuset brønnøykunstneren henviser til er ikke der hun jobber som kunstlærer – i Brønnøy, men på Ylvingen i Vega kommune. Skolehuset er et bygg hun eier – hvor hun åpnet dørene for publikum for første gang i 2021 – en mulighet skapt av salg av en serie ekspressive malerier som viser livsreiser for de reisende.

Uttrykksfulle skikkelser

– Åh, så godt å komme inn her, sier en ny besøkende som tydelig lar seg overvelde av inntrykkene spredt i en oase av glasslysestaker, blomster, myke sofaer og puter. Her er store bilder av kvinneskikkelser flankert av en serie bitte små bilder holdt i gult. I blåtoner svever billedlig en ugle og like ved står en glefsende hundelignende skikkelse i keramikk.
– Gratulerer med en så flott utstilling og for en lekker kafe. Kan du ikke ha denne her permanent, spør gjesten, og får hoderystende svar fra Camilla Orvik.
– Det ville jo ikke bli noe spesielt hvis jeg hadde utstilling her hele tiden, sier hun, og viser gjestene et bilde de etterspør.

Sender maleri til Sveits etter utstillingen i juli

Hvordan det er å se mer enn halve utstillingen bli solgt, rundt 20 bilder, beskriver Orvik som en splittet prosess.
– Bildene er babyene mine, så det å nå sende dem til steder som Sveits, Oslo, Tromsø og lokale Velfjord kjennes vemodig. Men så er det fint å få lånt bilder tilbake til utstillinger. Da er det rene slektstreffet, sier hun med smil og bekrefter at hun stadig får nye kjøpere av sine bilder. Fra før utsmykker hun alt fra fylkeskommuner til politistasjoner og flyplasser. Og stadig flere privatpersoner får øynene opp for djerve farger, djerve linjer og dype historier vevd inn i akryl på lerret – eller i keramisk form.
– Det er veldig fint å ha kjente som kommer inn, folk som allerede er blitt samlere og er på jakt etter et bilde til. Og så er det artig at nye folk oppdager det jeg lager – da er det ei mening i det å være i utvikling, skape noe mer, sier kunstneren som har rukket å ha et tyvetalls utstillinger siden år 2000.

Kalendergalleriet fenget mange

Diktbok skaper interesse

En ny besøkende kommer inn og ser seg rundt. Det er fullt ved nesten alle bordene, men han finner seg et sted å sitte ned. Han henter diktboka Camilla Orvik har laget – ord ladet med følelser og billedlagt med egne malerier, og blar litt i den.
– Jeg har fått en strålende mottakelse og jeg er veldig glad for å ha fått muligheten til å stille ut her og på et tidspunkt byen har vært fylt av mennesker i festivalmodus. Det har vært veldig artig – det å se at folk setter seg ned og reflekterer i min kunst, sier hun og tar imot flere gjester, som gratulerer med utstilling.

Keramikkfigurer, også laget av Camilla Orvik.

Takk for denne gangen

Damen med den søte hatten har reist seg for å gå. Hun passerer kunstkalenderne som henger i gangen – kalendere enkelt merket: 2024, Bilder av Camilla Orvik.

Utstilling og kafe i fire dager. I midten av juni tok kunstneren Camilla Orvik med seg blant annet disse uttrykksfulle maleriene – og åpnet kunstkafe i Storgata i Brønnøysund.

 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste