Lillefjøsen, som ligger på Nybakken i Vevelstad, har blitt til noe veldig fint:
– Hva vi gjør her i dag? Her har vi laget ei storstue. Her selger vi håndarbeid, og Hrappur Islandshestklubb selger kaffe og vafler!

Det forteller Isa Bøkestad, som av kjentfolk kalles Lille. Hun forklarer dette på vegne av de nevenyttige damene og datteren Kari Anne Bøkestad Andreassen som her representerer rideklubben i Skredderviken, kun et steinkast unna.

Det myldrer av folk som koser seg i åpent hus. Folk kjøper seg en kaffetår, nydelig håndarbeid blir gjenstand for beundring, og en del kjøp, og praten går lett og fint i lokalene.
– Det er andre gang vi har åpent her, men planlegger et månedlig treff. Særlig gleder vi oss til å ha åpent her før jul, sier Lille.
Like bortenfor står en mor og datter på besøk. De prøver saueskinnspannebånd som er riktig så stilige, og latteren sitter løst, for denne typen hodeplagg har de aldri sett før.
– De der er kjempegode og varme. Dere vil ikke angre på å ha sånne på en kald vinterdag, sa Goya Gregoria Lizarde om de fine produktene Lille har laget.

Lizarde, som raust viser frem hvordan man bruker hodeplagget, har strikket ulike typer gensere, med ulike typer garn.
– Kjenn på alpakkagarnet du. De genserne er gode, sier mammaen som like etterpå kjøper seg kaffe og vafler.
Rundt henger skjerf i alpakkagarn, sokker og votter, saueskinnsprodukter med trykk, forkle i stoff og lær og noen handlenett. Alt laget lokalt. I tillegg har Hrappur Islandshestklubb fine t-skjorter og gensere til inntekt for ridehallen.
– Vi har innimellom åpent hus der også, og det er bare å følge med på nettet, sier Bøkestad Andreassen, som innimellom arrangerer rideleirer med de flotte islandshestene de har på stedet.

Lillefjøsen er renovert til en kjekk storstue med møbler, blant dem et spesielt skap med hemmeligheter i.
– Vi drømmer om å få stelt det enda finere her, blant annet for å få hobbyrom. Det er vi i gang med, for høvelbenker er på plass, sier Lille, og slår av en prat med gjester fra Brønnøysund.
– Vi gleder oss til førjulsstemningen, sier flere av gjestene.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind