Bekymret er slett ikke rideelev Elise Gimse (foto), men hun er en av 100 elever som får kyndig opplæring av Marthe Yvonne Vonheim i MyVo rideskole. 
– Om det går an å komme hit og se på kretsmesterskapet 7. og 8. september i regi av Brønnøy Hestesportklubb? Klart, sier hun.

– Vi selger mat og drikke og har sitteplasser på tribune, så kle deg godt og kom og opplev stemningen, sier bedriftseier Vonheim, som altså også er ridelærer og konkurranserytter.

 

En hest vrinsker utenfor den innendørs ridehallen på Stall Vonheim, der snart en gruppe erfarne ryttere skal ut og trene.
– Jeg er den som har vært med kortest tid i gruppa, for de fleste har vært med i tre til fire år. Jeg halvparten av tiden. Men det var bra at jeg fikk plass, ellers hadde jeg ikke kunnet ride i høst, sier Elise Gimse fra Brønnøysund.
Hun sitter sammen med mamma Merete Nilsen på tribunen og diskuterer kjøp av ridehansker mot vinteren.
– I fjor prøvde Elise varmeelementer i hanskene, men kaldt var det allikevel, så vi skal finne tak i enda bedre utstyr i år, sier mammaen.

Samtidig er nybegynnergruppa på banen ferdig og Marthe Yvonne Vonheim, som er autorisert ridelærer nivå tre – med utdanning fra Norsk Hestesenter, leder snart an til stallen.
– Godt at dere husket å klappe hesten på halsen som takk for timen, for det er viktig å fortelle hesten at han har vært flink. Nå skal dere ta bena ut av stigbøylene og skli av på venstre side, sier hun og forklarer like etterpå at de nå har hatt undervisning i å gjøre holt; det vil si øvelser for å lære seg å stoppe.
– Kom nå finner vi veien tilbake til stallen, sier hun til de unge rytterne, og ser til at alle klarer å få buksert hesten inn i hver sin bås.
– Får dere ikke på grimen? jeg skal hjelpe, sier Vonheim og får med vante bevegelser hesten og utstyret vel på plass.
– Tusen takk og takk for i dag, sier en glad liten rytter, og finner veien hjem.

Elise Gimse er snart klar for å stige til hest og er spent på om hun får låne favoritten av de 11 skolehestene, nemlig araberen Elron.
– Det er en veldig fin hest, sier hun, og går ut på banen. Mamma Merete Nilsen (på foto over) skal vente på tribunen, hvor også flere foreldre følger med.
– Dette er en veldig bra rideskole. Marthe er tålmodig med de yngste og dyktig med de eldre, sier hun og vinker til Elise som nå er klar for en time med trav og galopp, dog ikke med Elron.
– Det er svært bra å ha dette tilbudet lokalt, og vi har også tatt en weekendtur der vi begge lånte hest for lange dagsturer. Jeg var litt skeptisk, men det var også fint, sier Nilsen.

Weekendkurs er også noe MyVo rideskole tilbyr, i tillegg til så mye annet.
– Her er terapiridning, grunnkurs for barn og voksne, ridning for vettskremte, treningsleirer og privattimer. Vi har tilbud til alle. Jeg er heldig å blant andre ha med meg min søster Emma, som også er autorisert ridelærer, sier Marthe Yvonne Vonheim, som kjøpte bedriften av sine foreldre.
– Jeg har holdt på med hest og ridning siden jeg var liten jente, kan ikke huske første gangen jeg satt til hest, men det å drive business har jeg kun prøvd fra i år, og det er omfattende greier. Men jeg ønsker å drive med det jeg brenner for, og jeg liker å være min egen sjef, så jeg trives. Det er i alle fall bra fart her nå, med mange elever og mange aktiviteter, sier hun.

Vonheim har som konkurranserytter egen hest på stall og sammen med sin søster gjorde hun det svært bra første helg i september.
– Vi var på kretsmesterskap i Utskarpen i konkurranseridning, det gikk riktig bra, sier sølvvinneren, som så søsteren inn på førsteplass.
– Vi ser frem til kretsmesterskap her i helga, og ønsker folk velkommen til å se på, sier hun, og fortsetter dagens dont; den trede av fire undervisningsøkter.
– Hva som er kjekkest med å drive med dette? Å se progresjonen hos elevene, hvordan de utvikler seg og blir flinkere og flinkere, sier hun og vier all oppmerksomheten til de på banen.
– Skift hånd… nå skal dere varme opp hestene i trav! Bra!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre