Når Hanne Kristin Rohde trenger øyne i Brønnøysund rykker Kine Laumann ut med mobilkamera og filmer.
– Kine gjør så grundig jobb! Helt nydelig, sier den tidligere politilederen, Åsted Norge-eksperten, foredragsholderen og forfatteren som til høsten slipper boka Kodemysteriet med handling fra vårt distrikt.

Blålys heter bokserien som er spesielt skrevet for de mellom 9 – 14 år. Men, mange av de som faktisk må kjøre til siden når de ser utrykningskjøretøy i veibanen, melder at de har leseslukt de fire bøkene som allerede er utgitt, og nettopp Bokslukerprisen nominerte boka Mysteriet med trusselmeldingene til en av fjorårets aller beste.
– Det er klart at det var stas da fjerde bok Mysteriet med trusselmeldingene måtte trykkes opp i nytt opplag etter kun ei uke, men bokserien er viktig for meg; Jeg har en annen drivkraft for å skrive disse bøkene enn bare salg: Jeg skriver med mammahjerte og politihjerte. Jeg bruker erfaringen min fra politiet, fra forebyggende arbeid. Jeg tar opp problemområder unge kommer borti, som partydop, det å sende nakenbilder fra mobilen, mishandling av dyr og narkotika. Jeg setter søkelyset på det som skjer i samfunnet. Jeg lar skolens kuleste detektivpar, som går i 8. klasse lære oss noe om det politiet gjør. Så hvis jeg hjelper noen unge, som det så bare er en eneste til å få det bedre, da er ikke serien forgjeves, sier forfatteren.

Hanne Kristin Rohde har skrevet en rekke bøker, blant annet krimserien om Wilma Lind. Hun jobber nå med femte bok i krimserie for barn og ungdom; Blålys-serien. Handlingen er lagt til Brønnøysund i juletider.

Samtidig skaper hun et univers vi alle kan kjenne oss igjen i. Hun viser hvordan det kan være små marginer som avgjør om du velger rett eller galt og hun viser familieliv slik det er på 2000-tallet i Norge, men først litt mer om Kine Laumann, som ble kjent med forfatteren via bokhandelen Norli hun driver i Sørbyen.
– Under coronatiden har det blitt mindre foredrag for min del, og mye mer tid til å skrive krim. Jeg var i Brønnøysund og presenterte Blålys-serien i 2019 og etter at Kine hadde tatt meg med på tur, ble det klart at handlingen i en av ungdomsbøkene måtte legges til Brønnøysund! Hovedpersonene i boka, Astrid og Yusuf bor i Oslo, men er altså på ferie i kystbyen på Helgeland. Jeg har vært i Brønnøysund to ganger med foredrag, men det er så mange detaljer jeg gjerne vil ha riktig, og der har altså Kine vært gull verdt!

Kine Laumann, driver av Norli i Brønnøysund har både glimt i øyet og er kjapp til å bistå når forfatter Hanne Kristin Rohde trenger research-hjelp til krimbok med handling i Brønnøysund.

For da Rohde la ut på sin Facebook-side at hun gjerne ville ha tips om Brønnøysund, haglet det inn, og Kines sønn Egil er akkurat like gammel som hovedpersonene i boka. Hans skoleklasse har bidratt med ideer til plottet i utgivelsen som er under arbeid.
– Jeg har det så gøy. Jeg skriver til Kine omtrent annen hver dag og hun løper ut for å sjekke fakta. Et av spørsmålene var; Dersom du står ved Brønnøysundet og ser ut på steinkunstverket Steinar Breiflabb, er det da noen måte å komme seg dit uten ved å svømme? Et annet spørsmål var om du som trettenåring kan dra og se hieroglyfene i grotten Monshåla utenfor byen alene, eller om du må ha med en forelder eller en guide – og bør barn dra dit alene?

Steinar Breiflabb er del av Skulpturlandskap Nordland, og ligger midt i Brønnøysundet.

Det er tydelig at Kine Laumann også har hatt det gøy, for da Rohde sent en fredagskveld spurte om man kan se parkeringsplassen ved Torghatten oppe fra hullet i fjellet, rykket Kine ut sammen med sønnen Egil.
– Da fikk jeg en artig videomelding som viste hvordan det ser ut og teksten «Tusen takk for at du fikk meg og Egil ut på tur i sommersol i kveld»!
Rohde vurderer å ta en researchtur i sommer, men sender allerede før turen første utkast til Kagge forlag, hvor hennes redaktør venter på manus.
– Min beste skrivekonsulent er faktisk datteren til redaktøren som heter Laura og 12 år. Hun leser og sier det hun mener; «Dette skjønner jeg ikke» eller «Disse ordene var rare, kan du forklare?». Og så kommer hun med gode innspill!

Hanne Kristin Rohde holder foredrag, både for voksne og barn. Her etter bokbad i Brønnøysund i 2019 der en ung leser har fått signert bok.

Rohde har hele tiden jobbet opp mot skoler i sin formidling av bøkene og hun har besøkt mange Oslo-skoler, og en god del skoler rundt omkring i Norge. Hun rakk mange halvtimesforedrag for skolebarn i høst og frem til at coronaen endret samhandlinger og bevegelsesfriheten vi er vant til å ha.
– Elevene stiller mange spørsmål og det er tydelig at de kjenner seg igjen i handling og hendelser. De vil gjerne høre om hvordan det var å være politi, dessuten er det litt artig å fortelle, at «dersom du synes det er kjipt å få igjen en skolestil med lærerens anmerkninger – så skal jeg fortelle deg hvordan det er å få igjen 90 A4 siders manus med redaktørens meninger», sier Rohde.

Hun synes det er fantastisk å møte ungene.
– Jeg er alltid glad når jeg drar fra en skole. Jeg var i Telemark rett før Norge stengte på et par dagers turné. Jeg sto foran fire klasser og pratet og la merke til en jente som stilte mange spørsmål. Hun hadde lest alle bøkene i serien og så hadde hun laget et fanbrev til meg. Brevet rørte meg dypt. Det var sterkt å lese at hun kjenner seg igjen i boka:
«Jeg er litt som Astrid. Jeg har det ikke alltid så greit. Jeg gleder meg til flere av bøken i serien kommer. Jeg er din største fan», skrev hun.
Det brevet kommer jeg aldri til å kaste, sier Rohde.

Glimt fra Brønnøysund like før jul 2019. Før jul 2020 er boka av Rohde, med handling fra dette området, trolig både ferdig og ute på markedet.

Som du altså kanskje kan treffe i Brønnøysunds gater i sommer – selv om handlingen i Kodemysteriet legges til juleferie og julefeiring og har som de andre bøkene mye fakta, mye spenning og litt spiritualitet.
– Jeg ser frem til å besøke Corner motell igjen, som har så nydelig frokost og skjønn betjening. Jeg håper å få sett litt mer av området og sjekke ut litt flere av de gøyale tipsene jeg har fått fra folk i området. Og så vil jeg gjerne takke alle de som har kommet med tips. Dette er en artig bokreise, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto av Hanne Kristin Rohde utendørs: Trond Heggelund

Forfatter Hanne Kristin Rohde jobber nå med krimbok fem i Blålys-serien. Den har handling fra Brønnøysund. Foto: Trond Heggelund.