10 C
Brønnøysund
mandag, oktober 3, 2022
spot_img
HjemArtiklerKunstglede og sommer på Svang

Kunstglede og sommer på Svang

-

De ler, de løfter glass som snart fylles opp og de har spist mat de betegner som små kunstverk. Det er en som smiler litt ekstra; Det er han som har kunsten på veggene: Ørjan Elias Ebbesen Eikemo.

Vi passerer innendørs vennegjengen som endelig har en frikveld fra overnattingsbedrift med mye mer, vi passerer besøkende og en gjeng venninner som ler så høyt at et par snur seg og smiler forsiktig. De er alle på spisestedet Svang i Brønnøysund, omgitt av kunstuttrykk det ligger mer arbeid bak enn første øyekast kan vise, mer om det snart. Først må vi utendørs, i bakgården som store deler av denne sommeren har vært i bruk.

Servering i den lille bakgården, hagen til Svang.

Der kan vi finne flere som hygger seg i nordlandssommeren, kanskje mest glad er kunstneren Ørjan Elias Ebbesen Eikemo, som har solgt seks av sine bilder allerede og som nå reiser fra hjemstedet Brønnøy til bostedet Notodden.
– Tenk å få lov til å henge kunsten sin opp på et sted der de har noe av det ypperste du kan få av mat; der lukt, smak og det visuelle er et kunstverk i seg selv. Hva eierne av Svang har fått til her er helt unikt, sier kunstneren som etter den verbale gledessalven går med på å hente ned et bilde fra veggen og bli med på en liten fotoekspedisjon i Storgata.
– Klart, jeg er jo glad for å kunne vise frem kunsten som er helt ny!

Kunstneren Ørjan Elias Ebbesen Eikemo har ny utstilling på Svang i sommer. I løpet av utstillingens første uker rakk han å selge fem bilder.

Han forklarer at utstillingen som alltid har bilder av natur, som alltid inspirert av nord, nå ved bildet Fishermans friend.
– Jeg har også en serie som er en hyllest til Jokke i Jokke og Valentinerne. Et annet bilde er spesielt tiltenkt et minne fra festival på Tørrfiskbrygga, da Hellbillies skulle spille der, men måtte avlyse på grunn av privat sorg. Da kom Bigbang i stedet, for de hadde samme bookingbyrå. Jeg husker godt da vokalisten Øystein Gren sto på scenen en steikevarm julikveld her og ropte:
– Fyttihælvete det er vakkert her, men hva har dere gjort med dialekta deres?
Ei hærlig setning som ga latterbrøl, og et minne som ga kreativt uttrykk, smiler Ebbesen Eikemo.

Kunsten skal henge på Svang resten av juli og august.

Vi ser passerer «kysseserien» som henger i stua ved bakgården. Vi ser på et bilde av Rjukanfossen, som er en original tegning i kull.  Et litt annet uttrykk er «Welcome to the mountains» og Fishermans friend.
– Ja, prosessen med å lage disse bildene er i flere trinn. Jeg maler først i olje, så digitaliseres bildene; presist kalt Digital Graphic Artwork. Jeg har med fem slike bilder, blant dem bildene av Jokke og Øystein Greni. Det er en spennende prosess, sier han. (Mer om kunsten og kunstneren kan du lese om i tidligere sak i midtinorge.no)
Han setter seg sammen med sin gjeng av venner og slekt og hever glasset mens han nyter siste timer på hjemstedet for denne gangen.

Litt tidligere tok midtinorge.no sin fast mattester Janne Lise Åsvang Karlsen en sjekk av sommermaten på Svang, på det tidspunktet var dagens fangst kveite med et tilbehør som tydelig gjorde inntrykk.
– Selvsagt er fisken helt perfekt tilberedt, men når det i tillegg er med ferske råvarer og spennende sauser, blir opplevelsen smaken av sommer. Særlig hvordan sommerkål er tilberedt; smørdampet er godt, men her fikk vi en både smørdamet og grillet utgave. Det ga en annen dimensjon! Sjø og sommer!, sier hun og nevner ellers den friterte camemberten som et sikkerstikk.
– De er flinke med lag på lag med smaker her. En kombuchasirup ga en ekstra spiss på smakssammensetningen. Nydelig, sier hun.

Janne Lise Åsvang Karlsen gir plussord både til bruk av råvarer og smak på Svang.

Og det våre sommervenner ute i bakgården med hagenfølelse fikk oppleve, er det naturlig nok ikke alle som kan; for det er kun noen få plasser ute, og selvsagt er det væravhengig om det er kjekt å sitte der.
– Vi var tyvheldig med været og at det var så varmt at vi kunne sitte ute i skyggen og spise lenge, lenge. Vi hadde ikke på varmelampe, det ble aldri kaldt. Det at vi fikk sitte litt bortgjemt, gjorde at vi følte at vi var på en liten reise, rett og slett på ferie, sier Åsvang Karlsen, som i likhet med kunstner Ebbesen Eikemo roser de ansatte på Svang.
– Alle som jobber der er så oppmerksomme på hvert bord. De følger opp og de presenterer maten på skikkelig vis, mener hun.

Vi passerer enda mer kunst på tur ut; et bilde av en kelner. Det heter Bon apetit.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Skål for kunsten og sommeren: – Her på Svang er maten kunstverk i seg selv. Fra venstre er Kristin Maasø, Thomas Andersen, Thomas Bakken, Joralf Ebbesen, Rune Brennvik og Ørjan Elias Ebbesen Eikemo.