Janita Vevelstad er opprinnelig fra Vevelstad på Helgeland, men har i en årrekke delt fantastiske kakekreasjoner fra sitt hjemmekjøkken i Oslo.
– Hvem jeg lar meg inspirere av? Helt klart venner, men kanskje mest konditorene Pascal Dupuy og Sverre Sætre, sier den tidligere deltakeren i Kakekrigen.

Janita Vevelstad ble kjent for bakeglade og andre som følger med på serien Kakekrigen på fjernsynskanalen FEM da hun deltok i sesong fem høsten 2015. I dag deler hun egne kunstferdige søte bakesaker via sosiale medier, på sine facebook- og instagramkontoer.
– Jeg baker nesten hver dag (hennes bløtkake på foto), og det er naturlig å dele. Det er artig når folk spør om oppskrifter eller ber om hjelp. Det er mange som synes det er spennende å prøve å lage fine glasurer og kaker som ser like fristende ut som de smaker, sier hun.

Til daglig jobber Janita Vevelstad som forskningssykepleier på Ullevål universitetssykehus.
Midtinorge.no møter henne på Pascals konditori i Ullevålsveien, der det bugner av kakedrømmer i lakris, sjokolade, sitron, bringebær, chilisjokolade, vanilje og salt karamell. Der makronene er perfekt sprø og myke på riktig måte, og der softisen er et søtt og syndig kunstverk, med nettopp, en makron på toppen.
– Jeg er blitt godt kjent med de som jobber her og er innom flere ganger i uka. Her er det nesten som et annet hjem, jeg tar med meg venner hit, jeg tar med besøk nordfra. Jeg ser på bakverk og plukker opp noen knep. Blant annet har jeg fått noen tips om hvordan å sette i hop kakene, sier Janita Vevelstad, og hilser blidt på daglig leder i konditoriet vi besøker; Anthony Jamin.
– Jeg håper du skriver bare gode ting om meg, smiler han, og gjør klar en bestilling til et bord; Fire kaker danderes på fat. Friske bringebær fra Valldal og vaniljesaus er fast tilbehør til kakene.
– Vær så god, sier han, og går raskt tilbake for å ekspedere en av signaturrettene, andebryst med et snadderutvalg av grønnsaker og en dyp, mørk saus.

Vi diskuterer smaken på kakene vi kjøper. Kaker helt riktig i flertall, for her er fristelsene så mange, at det kjennes riktig å ta det ekstra stykket i dag. Janita Vevelstad tar et bilde av softisen og legger ut på Instagram, der hun blant annet følger andre som har deltatt i bakeprogram på tv.
– De jeg har kontakt med kjennes nesten ut som en liten familie. Vi liker alle baking og å reise. Vi blir inspirert av hverandre, og vi alle følger mesterkokker og konditorer som også deler tips og erfaringer, sier hun og gir noen råd til de som har lyst til å utvide det hjemlige kakerepertoaret.
– Du lærer mye av gode kokebøker, jeg har kjøpt mange, og lest dem grundig. Ta gjerne et dessertkurs hos noen av proffene, de holder stadig ulike typer kurs. Lær på internett, på youtube, eller spør de som blogger eller legger ut oppskrifter på sosiale medier. Av og til er det helt ok å ta snarveier. Om Pascal og andre konditorer setter sin ære i å lage alt fra bunnen med de beste råvarene, er det lov å lage en kake med kjøpegele og ferdig vaniljekrem. Det viktigste er å kose seg på kjøkkenet og kose seg med resultatet, sier hun.

Vi er ikke så heldige at sjefen sjøl, Pascal (på foto fra tidligere treff med Vevelstad) kommer innom utsalget i Ullevållsveien denne dagen, men hun deler gjerne en historie om franskmannen som stadig er å se i ulike program på tv.
– Jeg skulle ta med noen påskeegg til Bodø der jeg har ei venninne med to sønner som er store fans av Pascal. De ønsket seg veldig en hilsen, noe jeg ville spørre etter samtidig som jeg kjøpte sjokoladeeggene for å ta med nordover. Han ristet på hodet da jeg spurte om han kunne lage skriftlig liten beskjed. «Men film oss», sa han og pekte på mobilen. Der snakket han inn en hyggelig hilsen, og sa at de var veldig velkomne innom. Gjett om det var stas da de fikk se videoen, ler hun.

Vi avslutter et salt og søtt måltid med en kikk på fine kaker på instagram, og Vevelstad innrømmer lattermildt at hun får spørsmål om hun spiser opp alle kakene selv.
– Noe spiser jeg selvsagt, men noe gis bort eller tas med på jobb. Innimellom baker jeg til barnedåp, konfirmasjon eller selskap. Og det hender at vi drømmer om å starte vårt eget lille sted med kaker og søtsaker. Vi får se hva som skjer i fremtiden, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind (Foto av bløtkake privat)