4 C
Brønnøysund
lørdag, oktober 16, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemArtiklerLemper kaffesekker, brenner bønner og trenger ekstra hender

Lemper kaffesekker, brenner bønner og trenger ekstra hender

-

Hanne Arntzen på Handelsstedet Forvik har hatt nær dobling av salget i nettbutikken og bra overskudd for 2020. Tegn tyder på at 2021 også kan bli bra!
– Jeg søker etter seks personer til å jobbe med meg i sommer, på kjøkken, overnatting og kaffebrenneri.

Det sier driveren og kaffebrenneren fra Vevelstad.

En cappuccino bestilles og står snart på bordet.

I 2020 rauset de inn – de norske turistene. Og de liker kaffe! At det er derfor at salget i handelsstedets nettbutikk har gått så mye opp er trolig bare en liten del av årsaken, for Hanne Arntzen har i årrekke jobbet jevnt og trutt med å få kunder, og de ser ut til å forbli trofaste.
– Jo, vi har faste kunder helt fra Alta til Trøndelag. Vi ønsker å være tilgjengelig i spesielle butikker som interiør, gårdsbutikker og gallerier, med mer. Vi ønsker å være der de satser på lokalmat, og du finner oss også i en del matvarebutikker i distriktet, sier hun.

Kaffe og kakao lages bak disken i kaffebrenneriet.

Turister kommenterer gjerne dette på besøk på handelsstedet.
– De forteller at de har sett kaffen vår på en rekke steder de besøker «og så kommer vi hit, og så står du har og produserer kaffen», sier de! Og ja, nå har jeg lært meg å brenne kaffe selv. Det er en uvant hverdag, for frem til nå har jeg kunnet slippe alt jeg holdt i hendene og møtt gjester, men når det brennes kaffe kan jeg ikke bli forstyrret i mitt arbeid. Det handler om sekunder for å lykkes, sier hun om en prosess det tar lang tid å mestre.
– Å brenne kaffe handler selvsagt om å ha gode råvarer, men det handler også om smak, behag og ulike teknikker. Vi gjør det på ulik måte, forklarer hun.

Et dryss søtt på toppen.

Og slipper det hun har i hendene, for akkurat nå er det ikke kaffebrenning som foregår, men en kunde ringer inn. En nordmann som ønsker overnatting til sommeren.
– Det er mange som har bestilt allerede, så vi ser at sesongen kan bli bra. Vi holder til å riktig sted, for kysten er populær blant nordmenn og vi opplever at mange vil tilbake. Jeg tror det kan bli enda flere besøkende i år enn i fjor, ikke bare fordi det er vakkert her, men det er mange nye aktører som har aktiviteter som frister, sier hun.

På kaffebrenneriet er det hele året aktivitet, fra kaffesekkene kommer inn på paller, til den ferdig brente kaffen sendes til kunder.

For å møte turister med mat og overnatting har ikke Hanne Arntzen tenkt å gjøre som fjoråret; jobbe veldig, veldig, veldig mye selv. Hun var nær stand bye i kafeen og restauranten Naustloftet.
– Det ble mange arbeidstimer. Derfor søker jeg etter seks personer til å jobbe her fra 15. juni til 15. august. Er du sommerledig kokk, servitør, renholder eller kapabel til kaffepakking er vi på jakt etter deg. Har du bobil, campingvogn eller telt har vi plass til overnatting for deg også, sier hun.

En kunde handler med seg et par poser påskekaffe. – Vi har til nå laget utgaver til både jul og påske, sier Arntzen. 

I sum var 2020 et svært godt år for Handelsstedet Forvik – positive tall er ikke nødvendigvis regelen for næring i kommuner med rundt 500 innbyggere.
– Det er godt å se at man kan lykkes på Forvik, sier Arntzen, i et handelssted etablert i 1792 av trønderen Søren Dass Brodtkorb. Med overnatting i den 300 år gamle «Grålåna», ei bygning som i likhet med alt annet trenger vedlikehold. En kar kommer inn for kaffe og en matbit, og viser seg å nettopp være arbeidskar innen snekring og flikking.
– Det er alltid noe å jobbe med på et sted som dette, og mye gjøres vinter og vår, bekrefter Arntzen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Hanne Arntzen er driver av Handelsstedet Forvik på Vevelstad. Hun kan få en travel sesong også i 2021.