Lokale råvarer med saftig tvist

0
728

Vi er på Herøy Brygge på Herøyholmen i steikesol og speik (kulde) utendørs.
– Jeg lurer på om de har fisk på menyen, sier kokk Janne Lise Åsvang, som ser frem til mattest etter timer med opplevelser på øya.

Herøy er som navnet sier et sted du kommer til med båt, og vi er så heldige å få oppleve et vær som gjør at fjellkjeden De Syv Søstre vinterdanser i senhøsten, for det er kaldt som fy og vi ser frem til å komme inn i varmen.
– Her var det en rik meny. Jeg klarer ikke å bestemme meg, sier Åsvang, og vurderer nøye tilbehøret til kveita, laksen og fiskekakene.
– Jeg vurder jammen meg kyllingen også, for dette så spennende ut, sier hun om dagens middag, som foruten ribbetallerkenen og kjøttkakene for oss har uvanlig tilbehør.
– Gratinert kyllingfilet i leirgryte med soltørkede tomater, sopp og mandelpotet høres nydelig ut, men laksen vinner! sier hun.

Jeg går for den sprøbakte kveita som serveres med sauterte grønnsaker og noe jeg aldri har prøvd til kveite før; presset potet og en mango/jalapeno glaze, som viser seg å være en kald saus med spenstige smaker.
Men overrasket blir jeg over hva det her betyr å sprøbake kveite. Den er lett fritert, noe jeg i alle fall aldri har prøvd før.
– I all verden, jeg må teste en bit, sier kokken Åsvang, og jeg rekker takknemlig over tallerkenen, for jeg er mildt sagt undrende.
– Kombinasjonen mango/jalapeno og kveita preparert på den måten var veldig god! Dette smakte, mener kokken og jeg puster ut, og nyter et måltid med helt riktig sting og sødme.

Laksen hun har foran seg er så lokal som du kan få mat, men tilberedningsmåte og tilbehør er også her nytt for oss.
– Rød pesto, som jeg kjenner består av mye soltørket tomat, presset potet, sauterte grønnsaker er noe jeg gleder meg til å prøve ut, sier hun.
Tar noen biter.
Noen til og legger fra seg kniv og gaffel.
– Dette var spennende! Grønnsakene er, ja for å si det sånn; akkurat som jeg ville ha laget dem selv; skikkelig crunchy; gulrøttene er lett sprø og smaker gulrot. Den røde pestoen, som er lagt på i et tykt lag på laksen, er skikkelig god. Laksen er en liten anelse for mye stekt for min smak, men det veies opp av den saftige pestoen, sier hun, og fortsetter måltidet.

En kopp te er drukket, og et par lokalt bakte kakestykker er testet.
– Vi bruker å ha strikkeklubb her og tar gjerne et kakestykke og kaffe her på lørdager, hyggelig, forteller en dame vi møter i døra på tur ut.
– Det er alltid et godt tegn når lokale folk koser seg på spisesteder. Og jeg syntes dette var et godt måltid, stor porsjon, fine smaker. Godt å få noe annet en standard kokt laks med rømme, sier Åsvang og går ut i kulden igjen.

Sola henger mett på himmelen og farger snøkledte fjell rosa.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre