– Butikken reddet oss da julebordsesongene ble avlyst og fortsatt støtter lokalbefolkningen godt opp om varer fra distriktet. Det sier Karina Monsen i Sømna kro og gjestegård, som opplever interesse for produktene oppkalt etter Helvete.
Frem til i sommer hadde den daglige lederen i gjestegården lokalmatbutikk i første etasje, men nå er butikken utvidet.
– Lokalmatbutikken kom i gang med koronamidler for å omstille bedriften da epidemien gjorde at vanlig restaurantdrift var svært vanskelig i perioder. Vi fikk god hjelp til å skape butikken og det gikk veldig bra, for lokale bedrifter kjøpte gaver hos oss i stedet for julebord. Så begynte vi å trekke produktene inn i eget kjøkken og syntes det var spennende. Vi tok inn mer og mer produkter, og plutselig var det plassmangel, forklarer Monsen.
Det skulle ha en løsning, for i andre etasje var en pub som ikke ble brukt lengre.
– Vi trakk opp for å få bedre plass og har fått god respons fra de som har fått med seg at det går an å gå opp trappa, for å finne mer varer. Og så er det sånn at lokale, små produsenter ikke alltid kan levere hele året, da blir det viktig å ha mange ulike, og fra småskalaprodusenter fra flere områder enn her, forklarer hun.
Oppe skal det også bli et etterlengtet nytt møterom.
– Vi har for få slike rom, spesielt når pensjonistskolen, som holder til i bygget, har store kurs inne. Nå får vi til sammen fem rom. De kommer alle til å være i bruk!
I butikken møter vi Mona Hauglund sammen med sønnene Eirik og Ørjan. De kikker først nede, så tar de turen opp og finner litt av hvert.
– Vi bor i området og er stadig innom her. Jeg synes det er snedige gaveartikler og artige lokaler, og det er bra at de har satset på dette, synes hun og løfter på oppfordring ei flaske med noe som ser ut som en rød slange? Det viser seg å være smakstilsetning til det som kan bli en likør.
– Det har gått litt av hvert av dette i sommer, og vi har hatt bra med besøk av turister. Sesongen kan ikke sammenlignes med fjoråret, men den har vært bra, tilføyer Monsen.
Midt i butikken står det noe som bryter med lokale navn og etiketter som gjerne er duse og fine. Navnet Helvete er kanskje heller ikke noe folk flest forventer å finne i en lokalmatbutikk.
– Vi har siden omleggingen samarbeidet med Ivar Laukholm som jobber med krydder. Han foreslo å bruke stedsnavnet her i Sømna; Helvete, for det passer godt på krydderet som er sterkt. Det startet med krydder. Nå har vi blant annet ostepølse, fetaost, sennep og kryddersmør. Akkurat nå samarbeider vi med Meium Sjokoladefabrikk i Selbu om å lage helvetessjokolade. Vi har flere typer på prøvesmaking, sier Monsen, og smiler bredt på spørsmål om hun ikke er redd for å skremme bort gjester med et navn som lover svovel og røyk.
– Tvert imot er drømmen at dette skal bli som Inderøya, der de har Den gylne omvei. Vi vil gjerne at det står et skilt som peker hit med teksten; En helvetes omvei, ler hun.
De som tar turen innom frokosten på gjestegården vil kunne få smaken på lokale produkter.
– Vi er ikke et hotell og tilbyr alt du forventer på en frokost, som nystekte egg og bacon, men vi prøver å kompensere ved å servere lokale produkter. Selvsagt har vi en baktanke om at det skal smake såpass bra at de kjøper med seg ekstra, og det gjør mange besøkende og turister. Da er det ekstra stas når de handler med seg pølsene vi har fått utviklet, eller de gir ros til andre lokale produkter, sier Monsen.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534