Bedriften Ullbuksa holder til midt i Brønnøysund.
– Vil dere skrive om driftige damer som produserer noe selv er det stedet å besøke, sier tipser og melder om kjekke saker av myk ull og andre saker av atskillig mer robust materiale.

Lokalproduserte varer side om side med veldig mange andre artikler. Ullbuksa holder til i Brønnøysund.

Vi tar turen og går inn butikkdørene og passerer noe som minner om dansk keramikk; Engler, hjort, gullfargede lysestaker i røff design. Et par nisser, tilsynelatende av keramikk, står blide ved en plantepotte. Vi passerer noen kunder som plukker ned et par ullsokker fra ei hylle før de går til kassen.

Denne lysestaken er laget av betong, og en del nitid arbeid på malefronten.

Vi finner en av driverne Monica Valan Høyholm. Hun har siden mars i år har vært med tiårig eier Marian Høyholm Stene på laget. Hun nikker når vi spør om det er hun som lager keramikken like ved inngangen.
– Ja, det er jeg som produserer figurene, men de er nok ikke av keramikk men av betong. De støpes på former, noe som tar tre dager. Så er det en del arbeid med å male dem, sier hun, hjelper nye kunder og slår av ny prat.

Det som var en hobby er blitt del av levebrødet til Valan Høyholm.
– For noen år siden fikk jeg lyst til å skape, og fikk låne former for å lage betongfigurer. Så var jeg i gang. Jeg finner mye inspirasjon i sosiale medier. Pottene du ser ved inngangen er laget etter en slik kikk på nettet. Det er håndduker dyppet i betong og hengt opp for å få formen, sier hun og bekrefter at tilbakemeldingene er gode:
– Folk synes de er fine, så da er det ekstra artig å stille ut nye, sier hun.

Monica Valan Høyholm lager blant annet nisser i betong. – Vi merker at julehandelen er i gang, sier hun.

En annen kunde plukker ned ei tovet lue fra utstillingsdukke, kjenner hvor tykk den er, legger den fra seg, ser på en annen, plukker opp den første og går til kassen.
– Jeg har aldri vært den store strikkeren, men prøver nå. De der luene er laget av Marian (Høyholm Stene) og hun produserer, ja som en rå strikkemaskin. For et tempo på henne, ler meddriver, som lurer på om det er ok å skryte av andre. Noe det garantert er for lite av, uansett hvor i verden man er.

Luene er laget av Marian Høyholm Stene.

Vi tar en nærmere kikk på lysestaken vi finner midt mellom strikkepakker fra Arne og Carlos, og noen raffe ullstrømper. Flere kunder hufser seg inn i villværet.
– Vi får en del ekstra kunder når det er skitvær, og ja, de leter etter varme gensere, ullbukser og sokker, bekrefter Valan Høyholm.
Vi spør om hun vurderer å lage en påskekolleksjon av betongfigurene, som kjennes solide i hendene. Vi får tvilende blikk fra Valan Høyholm.
– Jeg tar ting på sparket. Nå har jeg håp om at julehandelen blir fin, og nå er den i gang, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534