Nordgården Brygg i Sømna kan i sannhet løfte seidelen for lokalt brygget øl.
– 85 prosent av ingrediensene i ølet vårt kommer fra gårder i nærområdet og nå øker vi volumet på gjæringstankene til 2400 liter, sier bryggemester Bård Bjarghov, som nå lanserer Trænstaven sommerøl.  

På Bjøru i Sømna driver han på fjerde året et lite håndbryggeri som nå gjør seg klar til å få større kapasitet og som klargjør for hovedsesongen; sommeren.
– Vi har åpent her hver søndag gjennom hele året, da er det spiseri med norsk og thailandsk mat her. Men fra midten av juni har vi også åpen pub, og vi ser frem til alle selskapene og samlingene som vil være både inne i lokalene, og i hagen i år, sier han.

Vi får en liten omvisning der også far Trond Bjarghov deltar og forteller om gårdens historie og ideen bak et gårdsbryggeri under Bjørufjellet, med korn produsert av lokale bønder.
– Fra åker til munn, sier han og går foran inn i nyrenovert del av driftsbygningen, der det ennå er tomme lokaler med blankpolert gulv.
– Hva som skal være her? I neste uke ser vi frem til å få installert fire gange 600 liters tanker som skal gi helt annet volum for gjæring av øl enn før, for frem til nå har hver tank vært på 200 liter, opplyser Bård Bjarghov.

I neste rom er luften mettet av sødme, for her foregår maltingen.
– Her ser du korn som er bløtt i vann i noen dager, og som snart er klar for å spire. Vi avbryter spiringsprosessen for å lage malt, og her ser du hvordan den ferdig renskede utgaven ser ut etter en omgang i maskin, sier Trond Bjarghov.
Kort forklart handler brygging av øl om gode råvarer, malting, tørking og knusing, smakstilsetting, brygging, gjæring, tapping og modning. Ikke vanskelig, men det krever presisjon, hygiene og en god slump tålmodighet.
– Det er egentlig mer komplisert å markedsføre og selge ølet, for det er krevende det, innskyter far Bjarghov, og viser rundt i hagen som også har skjenkebevilling.
– Her blir det blomstervakkert utpå sommeren, sier han.

Inne i puben står noen flasker klare til servering og vi får vite at helgelandspilsen er mest populær, at Sømnakongen IPA har over 4,7 prosent og selges på polet, og at årets nyvinning er til ære for ei festivaløy i havgapet.
– Trænstaven sommerøl er ny av året ja, og vi er spente på hva andre synes om den, sier Bård  Bjarghov.
Han opplyser at de har ti typer øl i sortimentet.
– Og per nå har vi 2000 liter på lager. Det er godt å ha klart før sesongen setter i gang, men med de nye tankene kan vi fremover satse på en helt ny måte, for om vi er et lite håndbryggeri, har vi store ambisjoner!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Fra venstre Trond og Bård Bjarghov er i full sving med å forberede sommersesongen for mange gjester både i hage og inne i pub.