Atle Strand Karlsen på Svang i Brønnøysund møter Alf Johan Breivik fra Vega Dagligvare i serviceinngangsdøra:
– Her er bestilte esker med øl og nå er det spennende, på tredje produksjonsår går vi over fra flaske til boks. Ny, egen design, snart er 5000 bokser på tur fra bryggeriet, sier Breivik.

Han går for å hente noen esker til med øl og Karlsen, som driver restauranten Svang sammen med Mario Ortega Quiroga erklærer at det var godt å få påfyll av varene.
– Dette selger vi mye av, så godt at Breivik kom innom nå. Og om at vi kjøper dette bare for å støtte lokalt? Nei, vi hadde ikke orket å kjøpe ølet hvis det ikke var bra. Kvalitet og lokalt er for oss to veldig gode ord, og de kan klart brukes her, sier Strand Karlsen, og forsvinner inn i restauranten for å forberede en travel ettermiddag og kveld.

Raske leveringer – og så er det bare å snu bilen for å rekke ferja tilbake til Vega.

Siden Alf Johan Breivik og hans samarbeidspartnere ønsket å skape et lokalt øl og presenterte sitt produkt på Vega sommeren 2018, har det skjedd mye.
– Jeg husker godt da vi samlet lokale folk som var glade i øl for testing: Det ble godord og entusiasme vi kunne ta med oss på veien etter å ha brukt mye tid på å skape ølet. Det hele startet da vår ansatte Thommy Trondsen lurte på om vi skulle ha lokalt øl – noe vi mente kunne være et fint tilskudd i den lokale produktserien vi har og planlegger. Vi gjorde det skikkelig. Vi dro blant annet på testsmaking på E.C Dahls i Trondheim og vi fikk laget vår egen helt særegne oppskrift, takket være flere dyktige folk fra Vega i samarbeid med profesjonelle ølskapere, sier Breivik.

De tenkte i utgangspunktet å ha sitt eget mikrobryggeri på Vega, men på det tidspunktet var det mange bryggeri av denne typen som måtte kaste håndkleet og gi seg.
– Løsningen ble å ta kontakt med en profesjonell aktør med et anlegg som kunne sikre samme kvalitet på hver flaske. Vi fikk avtale med Bådin i Bodø, som faktisk nå har lagt om tappelinja for å kunne lage bokser med øl. Det har fungert bra med flasker, men med bokser blir det mye lengre holdbarhet, samtidig blir det pant på boksen, og det positivt både for kunden og oss. Dessuten er designen på boksen vår, hvit bakgrunn, den synes vi blir fin,  sier Breivik.

Nytt kommer inn snart: – Dette har gått over all forventning, sier Breivik.

De to ølsortene du finner av Vega-øl har navn som passer til et festlig lag i havgapet, og andre steder man har lyst til å føle et vennlig brus fra kysten.
– «Sybol» og betyr på vår dialekt bølger som slår imot land. Artig å ha med lokalt uttrykk, synes Breivik.
Den andre ølsorten heter «Kule Kurts Kveiteøl».
– Den er oppkalt etter ølentusiasten Kurt Hansen som har tegnet den flotte etiketten vår. Den er ekstra stas for meg, fordi Hansen har tegnet et område på Vega; og til venstre ser du bestefaren min sitt hus, sier Breivik.
En skikkelig fin hilsen er laget til Hansen på etiketten  «Bare syv år gammel måtte verdens kuleste Kurt flytte fra sitt kjære Vega, men hjertet la han igjen. Opp gjennom årene har han støttet oss på Vega, på alle tenkelige vis. Denne gangen har han hjulpet oss med bilde til ølet vårt. Kurt: Dette ølet er brygget til ære for deg. Til fest og eventyr er kun det beste godt nok.»

Kurt Hansen har laget etiketten, som presenteres med både kjærlighet og humor.

Og hvordan har responsen på ølet vært siden oppstarten? Mye kan tyde på at han fikk rett, fyren som mente dette ølet blir langt mer enn en kuriositet for lokaldrikkekjøpere.
– Jeg trodde ikke at det skulle bli så populært! Det har vært et eventyr og vi selger mye øl på butikken vår, Spar på Gladstad, men at vi raskt skulle få lokale faste kunder som Stavsmarken gård, Vega Havhotell, Hildurs Urterarium, Svang og nå Skogsholmen Gjestehus. Det betyr mye for oss!

Han bestiller inn fortløpende mer øl fra bryggeriet, og nå skal 1600 liter komme inn på boks.
– Det tilsvarer 5000 bokser, og i august kommer neste batch. Dette er veldig artig, sier Breivik og ler nå vi spør om det er mulig å teste et par flasker og betale på Vipps.
– Nei, det er nok ikke tillatt, men de selger ølet på Spar i Brønnøysund også.
Midtinorge.no tar turen til Spar, der de rister på hodet og beklager høflig.
– Vi er utsolgte!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Alf Johan Breivik (t.v) fra Vega Dagligvare leverer nok ei eske med lokalt skapt øl på Svang. – Supert, sier Atle Strand Karlsen på Svang i Brønnøysund.