Det er det bredeste smilet jeg har sett på fotografen;
– Sushi? Skal vi teste Lovundkokken? Fotografen åpner boksen med havets delikatesser og ris og ser opp.
– Nå får jeg en sånn ro i kroppen!

Det er ikke til å legge skjul på at fotografen Lars Reidar Persson er i overkant glad i sushi, som er disse fine små bitene av rå eller fritert fisk, med ris i en rett av japansk opprinnelse, men som det i dag finnes en armada av varianter av. Så også hos Lovundkokken Tomas Nilsen, som er kokk og freelancer innen matoppdrag. Fra ei tøff matvogn plassert i Storgata under vårmessa var det mulig å få kjøpt rettene som ble kalt Sushi, Sushi Crispy Lovund, Fish and chips og Poke. Sistnevnte omtalte de som marinert laks og ris sammen med digge grønnsaker.
– Men vi konsentrerer oss om sushien i dag, sa jeg, og testet prøvende spisespinnene jeg var utstyrt med.
– Åååå, her skulle madammen ha vært. Hun ville ha elsket dette! Vi har her en kjempegod miks mellom det sprø og den myke kjernen. En sann nytelse, erklærte fotografen om Sushi Crispy Lovund som var seks biter fritert maki med laks, avokado, agurk og faktisk kremost.

Vi sitter igjen ute under åpen himmel og tester mat, og er som helgelendinger flest lykkelige ute, bare det ikke regner, snør eller «blåser nordvind».
– Kjenn den gode wasabien. Er den sterk, undret fotografen, og mikset den grønne krydderpastaen med soyasausen.
– Rullet i ris og sesamfrø, med syltet rødløk og ingefær. Umami, sier han med henvisning til det japanske uttrykket som kan oversettes til velsmakende og refererer til en femte smak ved siden av salt, søtt, surt og bittert.
– Jeg likte spesielt godt den syltete rødløken. Den hadde en sødme som løftet retten kraftig. Kanskje man skulle prøve å lage sånt hjemme, sier jeg og får ivrig nikk fra fotografen.
– Det er veldig enkelt å lage sånn selv. Tynne, tynne skiver av rødløk blandet med litt eddik, sukker og vann, sier han.  

Vi kjøpte miksen av maki med laks, maki med friterte rekter og to sorter nigri. En med laks og en med kveite. Jeg overlater nigrien, som er rå fisk på toppen av ris, til fotografen, for den friterte sushien var smaksmessig helt fantastisk, men veldig mettende.
– Makien smaker hav, ferskt, godt, sier jeg, og slåss med spisepinnene for å få med meg de små bitene av mat.
– Dette er det beste jeg får servert, og som sagt, jeg får en underlig ro i kroppen når jeg smaker den første biten av god sushi. Og får jeg sushi blir jeg ekstra kritisk, sier fotografen, som konkluderer etter kort tenkepause.
– Det eneste jeg har å trekke er den crispy sushien var litt for store biter…

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind/Lars Reidar Persson – Coldfeet Media