Kokken Janne Lise Åsvang sier ja takk til en enkel lunsjtest og vi tar en liten kjøretur til Sømna.
– Vi har ikke prøvd lunsjtilbudet på Sømna Kro og gjestegård, så dette ser jeg frem til, sier hun mens vi passerer grønngrønne marker og ser Torghatten stige opp av glimrende hav.

Vel fremme på gjestegården i Vik finner vi et bord og ser det er mange gjester, som spiser alt fra dagens lammestek til karamellpudding.
– Det lover godt, sier kokken og hjelper sønnen Lukas Andrè til å finne en stol. Han får meny av rasktjobbende servitør på stedet, men meny trenger ikke den lille.
– Jeg vil ha pølse, sier han og er ferdig med det. Han legger fra seg skiftenøkkelen i plast og prater litt om da han var i bursdag og fikk nammestopp.
– Non stop, ja, sier mamma med smil og finner på menyen flere interessante lunsjutgaver; toast, smørbrød og ulike salatretter.
– Her er det glutenfrie og vegetaralternativer. Stort pluss for det, sier kokken, og velger en salat med pepperlaks.
– Det blir spennende, pepperlakssalat har jeg aldri prøvd før, sier hun.

Vi merker oss de oppmerksomme medarbeiderne på gjestegården, som blidt møter alle spørsmål fra oss og andre gjester. Enkelte er innom bare for spørsmål og andre kjøper en is før de drar videre.
-Jeg lurer på om dette stedet delvis fungerer som turistinformasjon, siden det ligger like ved hovedveien, sier jeg og ser at servitøren kommer med mat.
– Oi, her er det gode salatporsjoner, sier kokken når maten står på bordet. Hun smaker salat med paprika, agurk, rødløk og fersk crispysalat.
– Jeg er veldig fornøyd med at det ikke bare er isbergsalat! Det er raust med pepperlaks i og med den rømmebaserte dressingen blir dette skikkelig bra, sier hun.

Salaten har også brødtilbehør; en foccacia.
– Det er to gode stykker foccacia til, og her skal jeg jammen bli mett, sier hun og smaker.
– Godt med varmt brød. Og nok et pluss for at de både har heimsmør (meierismør) og en hjertegodutgave, sier hun.
Vi merker oss igjen den gode servicen, for vi blir spurt om vi ønsker isbiter i vannet, og får rikelig. Og der minstemann mister ned en gaffel får han raskt en ny.
– Dette var veldig god laks, og kombinasjonen funket veldig godt, sier hun.

Vi bestiller oss dessert, og tar etterpå en tusletur i vakre omgivelser. Vik kirke er omgitt av grønne gressbakker og et bygdetun som fortjener en egen sak.
– Salaten var god og kaffe med is var fin avslutning. Totalt en bra matopplevelse på kro, og det er lykke, sier kokken.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre